NRK Meny
Normal

Nesten tatt av ras: – Jeg er glad det ikke gikk liv

Plutselig var hele parkeringsplassen til Åse Andreassen borte. Arbeidet med E6 utenfor Alta gikk galt og førte til et ras på 25 meter.

Åse Andreassen foran huset sitt i Talvik

Åse Andreassen foran sitt eget hus, som hun måtte evakueres fra fredag morgen på grunn av rasfare.

Foto: Stian Strøm

– Det var en forholdsvis rolig morgen. Jeg ante ingenting før mannen min kom og sa at vi komme oss ut av huset, sier Åse Andreassen.

Hun bor i huset i Talvik utenfor Alta der parkeringsplassen utenfor plutselig var borte. Raset skjedde fredag morgen.

Det var Altaposten som omtalte saken først.

– Klart man blir skremt. Det kunne skjedd så mye mer, så jeg er glad det ikke gikk liv. Det er mye folk som jobber her, forteller Andreassen.

Sammen med resten av familien er hun evakuert inntil videre.

– Det er trist. Jeg skulle ønske vi kunne bo i huset. Vi får svar over helga om vi får bo her videre, forteller hun.

Ras Talvik

Dette huset i Talvik utenfor Alta måtte evakueres etter at parkeringsplassen raste ut. Dårlige grunnforhold og veiarbeid har skylda.

Foto: Stian Strøm / NRK

Skjedde under veiarbeid

Raset på 25 meter skjedde i forbindelse med den pågående E6-utbyggingen vest for Alta. Ifølge prosjektleder Gudmund Løvli i Statens vegvesen er det dårlige grunnforhold i området som er årsaken.

– Vi holder på å skifte veibane med lette fyllmasser, såkalt glasopor. Det var i forbindelse med dette arbeidet og montering av en stikkrenne at skråninga på oversiden av veien opp mot huset skled ned, forklarer han.

Det er kvikkleiere i Talvik-området, og det er gjort flere tiltak underveis i veiarbeidet på E6 fra Alta og mot Troms.

– Vi vet at det er et sensitivt område, men det har gått bra til nå. Vi må avvente og se, men det ser ut til at huset kan stå. Det har skjedd noe som vi ikke har forutsett godt nok. Vi har folk på stedet og vurderer hva som har skjedd, sa Løvli til NRK midt på dagen fredag.

Laster kart, vennligst vent...

Raset skjedde i Talvik vest for Alta i Vest-Finnmark.

Må finne leiråren

Huset og raset ligger mellom bygda Talvik og Melsvik. Veiarbeidet begynte for flere måneder siden, mens selve veistrekningen det jobbes på ble påbegynt for to år siden. Det er meningen at strekningen skal ferdigstilles i høst.

Gudmund Løvli

Gudmund Løvli.

Foto: Jørn Inge Johansen/nrk

– Vi må kartlegge utstrekningen på raset, få kontroll på situasjonen og se om vi må gjøre ytterligere tiltak. Vi skaffer til veie borerigger for å gjøre flere undersøkelser, sier Løvli i Statens vegvesen.

Foreløpig er det kun veiarbeidet i det aktuelle området som er stanset, og det er bare huset til Åse Andreassen som er evakuert. Trafikken på E6 går som normalt.

– Vi undersøker hvor leiråren går. Om den går under huset eller stopper på nedsiden. Foreløpig er det ingen setningsskader på huset, sier Løvli.

Ras Talvik 2

Statens vegvesen har i flere år jobbet med å gjøre E6 vest for Alta bedre.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Ikke uvanlig

Ifølge Løvli er det ikke uvanlig at skråninger siger ned i forbindelse med veiarbeid.

– Det opplever vi overalt, men det er uheldige at det skjer med et hus. Det er det vi har prøvd å unngå, sier han, og lover at alt terreng skal føres tilbake til huseieren.