Hopp til innhold

Likestillingsombudet: Trosfrihet å avvise kvinnelige prester

Norges samemisjon nektet en kvinnelig prest å holde gudstjeneste. Dette er ikke diskriminering, men trosfrihet, sier daglig leder Roald Gundersen. Det har han rett i, sier Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Franziska Förster

PREST OG KVINNE: Her i Karasjok kirke får Franziska Förster holde gudstjeneste, men ikke i Láhpoluoppal kapell, som er eid av Norges samemisjon.

Foto: Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen / NRK

– Jeg har fått jobben som prest i Den norske kirke og er kvalifisert til jobben. Og så nektes jeg å dra på jobb fordi jeg er kvinne.

Det fortalte sokneprest i Karasjok menighet Franziska Förster til Finnmark Dagblad i går. Søndag 4. september ble hun nektet å holde en planlagt gudstjeneste i et av Norges samemisjons kapeller. Årsaken var at hun er kvinne.

Franziska Förster

Sokneprest Franziska Förster sier til Finnmark Dagblad at hun er provosert og føler seg diskriminert som kvinne.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

– Det er da jeg stiller spørsmål om dette virkelig kan være et argument i 2016, sa Förster til avisa.

Men ifølge Likestillings- og diskrimineringsombudet så kan det faktisk det.

Rett til å definere sin religiøse lære

– Likestillingsloven gjelder også for trossamfunn i Norge, med et lite unntak hvis det er en saklig grunn til det. Hvis et trossamfunn har en lære som sier at kvinner ikke kan være prest, så vil det falle innunder unntaksbestemmelsen, sier Elisabeth Lier Haugseth, leder for lov og rett hos Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Dette skaper først og fremst en utfordring for Den norske kirke.

nestleder i Likestilling og diskrimineringsombudet, Elisabeth Lier Haugseth.

Elisabeth Lier Haugseth, leder for lov og rett hos Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN

– Den norske kirke har jo vært helt klare på at de vil ha kvinnelige prester, og det betyr også å sørge for at deres kvinnelige prester får utøve yrket sitt på samme måte som en mannlig prest får, sier Haugseth.

– Da er det jo en utfordring hvis de vil avholde gudstjenester i et bygg som eies av en menighet som ikke aksepterer kvinnelige prester.

– Har ingenting med diskriminering å gjøre

– Landsstyret i samemisjonen har vedtatt at vi ikke skal ha gudstjeneste i fellesskap med kvinnelige prester og ikke prester som har gått inn for den nye læren om ekteskapet, sier Roald Gundersen, daglig leder i Norges samemisjon.

– Man har forlatt bibelens grunnlag. Det er på en måte tidsånden som styrer det teologiske i dag, og vi ønsker ikke å være med på det.

Roald Gundersen

Roald Gundersen, daglig leder i Norges samemisjon.

Foto: Norges Samemisjon

– Vi som står for det tradisjonelle kirkesynet får utrolig mange stygge tilbakemeldinger, mange - man kan si diskriminerende - tilbakemeldinger som virkelig er trist.

– Det er en trosfrihet og det er det også veldig viktig at man får beholde. Det har ingenting med diskriminering å gjøre. Når det gjelder resten av samfunnet så kan kvinner og menn ha ulike stillinger, det betyr ingenting, det er helt i tråd med de lover og regler som er. Men trosfriheten den er så viktig at den må vi verne om uansett hva slags side vi står på i striden, sier Gundersen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark