NRK Meny
Normal

Nato og Finland vil samarbeide tettere

Finland og NATO diskuterer nå samarbeid i Lappland. – Finland kan bidra med nyttig innsikt i sikkerhetsspørsmål, sier generalløytnant Mark O. Schisser, som nylig besøkte en skarpskyting med 3000 finske soldater i Lappland.

151127a-004 Senior NATO military officials visit Finland

Generalløytnantl Mark Schissler og Air Marshal Sir Christopher Harper (Director General International besøker finske militære styrker i Lappland og diskuterer tettere samarbeid i framtida.

Foto: NIDS/NATO Multimedia Library / NATO

Schisser er nestleder i NATOs militærkomite og besøkte sammen med sjefen for alliansens internasjonale militærstab, samt en rekke andre høytstående NATO-offiserer en finsk øvelse og Lappland Air Command i Rovaniemi.

I en pressemelding fra NATO i etterkant av øvelsen, gjengitt av The Independened Barents Observer sier Schisser at Finland er fullt i stand til å bidra med militær ekspertise gjennom sine operasjoner.

Finland, som har en 1340 kilometer lang grense til Russland, vil ifølge nettstedet øke sitt forsvarsbudsjett med ni prosent neste år. Landet har også planer om å erstatte sine aldrende F-18 jagerfly, uten at det er tatt noen beslutning om hvilke fly som skal erstatte disse.

Partnerskap for fred

Finland er allerede medlemn av NATOs Partnerskap for fred, som er et samarbeidsprogram med 22 land som ikke er fullverdige NATO-medlemmer.

Møtene sist uke i Finland handlet om hvordan samarbeidet mellom Finland og NATO kan økes i framtida.

NATO-offiserene fikk i tillegg til orientering om Lapplands flygflotilj også eninnføring i den finske grensevaktens virksomhet.

Senior NATO military officials visit Finland

NATO-offiserer på finsk skarpskytingsøvelse sist uke.

Foto: NIDS/NATO Multimedia Library / NATO