Næringslivet frykter konsekvensene av forsinket Avinor-prosjekt

Avinor utetter fristen og må måle værforholdene gjennom vinteren.

Flyplass

Slik kan en ny flyplass på Grøtnes i Hammerfest bli seendes ut. Men først må Avinor analysere været ferdig.

Værmålingene for en ny flyplass i Hammerfest blir ikke ferdig i år. Det har Avinor bestemt, etter at de ønsker å måle forholdene ved Fuglenesdalen gjennom en vinter til.

Bakgrunnen for målingene er en utredning for hvor en ny flyplass i Hammerfest skal plasseres, Fuglenesdalen eller Grøtnes.

– Svært uheldig

Direktør for Hammerfest næringsforening, Odd Charles Carlsen er utålmodig.

– Det er svært uheldig. De skulle være ferdig høsten 2016. Kapasiteten i Hammerfest begynner å nærme seg grensa for hva en kan tåle, sier han.

Og det er spesielt med tanke på utviklingen innen olje og gass, og nye flyruter, han er redd kommunen kan glippe på.

– Trolig kommer Johan Castberg og da vil vi ha en ytterligere behov for flykapasitet. FlyViking har også planer om å etablere seg. Kommer de med prisene de har lovd, så betyr det at v i får en stor økning på det private på Hammerfest lufthavn. Da kan det bli problematisk.

Tar tid

Men ifølge Avinor er det ikke viljen det står på. Analysen deres av Grøtnes er allerede klar, mens de ønsker å måle Fuglenesdalen mer.

Kommunikasjonssjefen Gurli Høeg Ulverud sier at de ønsker seg mest mulig data før de kan gjøre en god analyse.

– Dette er ikke et raskt prosjekt. Det er snakk om store investeringer og vær og vind er ikke eksakte vitenskaper. Det er et prosjekt som det tar tid å utrede og anbefale, sier Ulverud i Avinor.

Innflyging

Næringsforeningen mener flyplasskapasiteten i Hammerfest begynner å nærme seg en grense, og at de går glipp av nye muligheter.

Foto: Jan Harald Tomassen