Hopp til innhold

Norgeshistoriens største kongekrabbesak for retten

Sjømat Norge frykter kongekrabbe for flere titalls millioner kroner omsettes på det svarte markedet. I verste fall kan det gi konsekvenser for hele næringen, mener de.

Kongekrabbe

Kongekrabben er regnet som en dyr delikatesse, og selges flere steder til langt over 1000 kroner kiloen. Det gjør den interessant i et svart marked.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

En 50 år gammel mann står tiltalt for å ikke ha bokført over 24 tonn kongekrabbe, til en verdi på nesten 3,4 millioner kroner.

– Saken er av de mer alvorlige, mener politiadvokat Thomas Ellingsen Darrell, som aldri har hatt en så stor sak på sitt bord før.

Derfor omtales den som norgeshistoriens største kongekrabbesak. Det er første gang politiet vil forsøke å få en person dømt for grov overtredelse av bokføringsloven, noe som har en øvre strafferamme på seks års fengsel.

Mannen erkjenner ikke straffskyld, ifølge forsvarer Benny Solheim, som ikke vil bli intervjuet.

Kristin Alnes, Sjømat Norge

Kristin Alnes er fagsjef for industri i Sjømat Norge. Hun frykter at omfanget av svart kongekrabbesalg blir større og større.

Foto: Are Kvistad / Sjømat Norge

– Stort omfang

Men selv om dette regnes som den hittil største saken, mener flere at problemet med svart kjøp og salg av kongekrabbe er mye større.

– Vi tror det er et stort omfang, og at det kan dreie seg om flere hundre tonn i året, sier Kristin Alnes i Sjømat Norge.

Hun tror det har blitt verre og verre for hvert år som har gått. I verste fall frykter hun at det vil gå utover selve bestanden.

– Det var en uønsket og plagsom gjest, men så har man sørget for en god og bærekraftig forvaltning. Et svart fiske i det omfanget vi tror, undergraver det gode arbeidet som er gjort, mener Alnes.

– Det som er positivt nå er at både næringen selv og myndighetene deler oppfatning om at det foregår et stadig større svart fiske og omsetning, og at det er viktig å stoppe det, mener Alnes.

Varsler flere kontroller

Det har vært flere store kontroller av kongekrabbebedrifter, hvor politi, Skatteetaten og Fiskeridirektoratet har samarbeidet. Akkurat nå etterforsker de flere saker i Finnmark.

Fiskeridirektoratet varsler også at det vil komme flere kontroller for å få stoppet det svarte markedet i kongekrabbefisket.

– Vi vil kikke næringen nærmere i kortene, sier seniorrådgiver Thon Ola Rudi til NRK.
Han tror også det svarte markedet har vokst.

– Det kan se ut som utfordringene er økende, siden kvoten er begrenset og prisen er høyere enn noensinne, sier han.

Selv har han vært vitne til at kongekrabben selges for langt over 1000 kroner kiloen på fisketorget i Bergen.

Kristina og Erna

Statsminister Erna Solberg (H) sammen med ordfører Kristina Hansen (Ap) ved Nordkapp-platået. Hansen er ordfører for en kommune hvor kongekrabbenæringen har vokst seg stor. Statsminister Solberg vil hjelpe å stoppe det svarte markedet.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Meget alvorlig

Utfordringene med kongekrabbe og svart økonomi er også et hett tema i storting og regjering, sist nå etter NRK har omtalt problematikken.

– Dersom det foregår ulovlig omsetning av kongekrabbe i den utstrekning som skisseres, så er det meget alvorlig, har fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) uttalt, da han ble spurt om det av stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap) fra Troms.

Fiskeriministeren varsler at flere tiltak, blant annet som Sjømat Norge har foreslått, vil bli vurdert fremover.

Også statsminister Erna Solberg har kommentert problematikken, sist da hun var på besøk i Nordkapp i Finnmark.

– Vi er opptatt av det ikke skal være svart marked, og at det skal være en næring for kystbefolkningen. Det er viktig at ingen ødelegger verdiskapningen for dem som driver seriøst, sa statsministeren da.