Hopp til innhold

Nå selges fiskekvotene ut av Finnmark

Fiskekvotene er allerede i ferd med å selges ut av Finnmark og Troms – to måneder etter lovendring. Vardø-ordføreren frykter ytterligere fraflytting langs kysten.

Gøran Westvang

– Kvoter kommer til å havne der kapitalen finnes, sier fisker Gøran Westvang i Vardø. Han forstår at kolleger er i gang med å selge sine rettigheter til å fiske torsk, hyse og sei.

Foto: Knut-Sverre Horn/NRK

– Jeg tro det er fristende, for det er god slump med penger som kommer inn hvis du selger. Hvis du har en båt det er gjeld på, og du ser at du kan kvitte deg med gjelda og ha kapital på bok, er det ganske fristende, sier fisker Gøran Westvang i Vardø.

Nord-Norge er nå ett kvotemarked

Tidligere kunne fiskerne bare selge kvoter innen sitt eget fylke. Men i juni kom en ny regel:

  • Nå er landet delt i to, og Nord-Norge er blitt ett kvotemarked.
  • Ved utgangen av august var det allerede solgt minst seks kvoter ut fra Finnmark og fem ut fra Troms.
  • Kjøperne er i Nordland.
Robert Jensen

– Hvis vi skal ha et livsgrunnlag på kysten av Norge, er vi nødt til å ta på land de ressursene som finnes, sier ordfører Robert Jensen i Vardø.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– En gang i tida var det jo sånn at man fikk kvotene gratis. Så har man kanskje betalt en million for kvota, og nå går de for over to. Det er klart at det er lukrativt å kvitte seg med kvoter, sier Vardø-ordfører Robert Jensen.

Med milliongevinst i vente er det ikke rart at fiskerne selv – via Norges Fiskarlag – ville ha frislipp av kvotesalget.

– Man skal få konkurranse

Statssekretær Ronny Berg i Fiskeridepartementet mener det er bra at kvotene blir mer verd.

Ronny Berg
Foto: Rune Berg

– Man skal få en konkurranse og en verdiøkning for de fartøyene som også er oppe i Finnmark.

– Hvem er det mindre bra for?

– Nei, jeg vet ikke hvem det er mindre bra for, egentlig, sier Berg.

Det som er bra for den enkelte fisker, er slett ikke bra for fiskeriavhengige lokalsamfunn, mener både ordfører og fisker.

– Vi får mindre fisk å lande på kaia, og mindre fisk å produsere. Det betyr at det blir mindre grunnlag for folk å bo her. Disse trinnene som gjør at vi ikke kan bo her er stadig vekk en trussel for fraflytting. Det er jo konsekvensen av en politikk som blir ført, sier Jensen.

Statssekretær Ronny Berg er optimistisk når han tenker på konsekvensene av friere kvotesalg.

– Jeg tenker som så at fiskere som ønsker å være i yrket, selger ikke kvota bare for å selge kvote. Å lage et system der du aldri, hvis du ønsker å gå ut av det, at det skal være umulig. Så det der tror jeg jevner seg ut fremover, sier Berg.

Vardø havn

Vardø-ordføreren frykter at fiskebruket vil mangle råstoff og gå dukken om noen år – hvis fiskerne fortsetter å selge unna kvotene. Her fra Vardø havn.

Foto: Atle Markeng / NRK

– Lukrativt i åpen gruppe

Gøran Westvang tror derimot at mange vil selge kvota.

Da kan man fortsette å fiske en stund i det som kalles åpen gruppe. Der trenges ikke fartøykvote, men til gjengjeld har man ingen garantier for framtiden.

– I år har det vært veldig lukrativt å være i åpen gruppe. Spesielt i Finnmark. Det er dobbelt opp med maksimalkvote og gode krabbekvoter. Det er bra akkurat nå, men på sikt er det ikke sikkert det blir sånn, Westvang, som selv beholder sin kvote.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark