Nå har 31 spann startet på et av verdens tøffeste hundesledeløp

Thomas Wærner blir regnet som en stor vinnerkandidat foran Finnmarksløpets 1200-kilometer. Han valgte en litt spesiell oppladning til Europas lengste hundeløp.

Marit Beate Kasin, deltaker i Finnmarksløpet 1200 i 2019

Marit Beate Kasin, startet som nr 2 i årets utgave av Finnmarksløpet 1200

Foto: Timme Ellingjord / NRK

De siste 24 timene før Thomas Wærner startet på den 120 mil lange distansen over ubarmhjertige Finnmarksvidda, tok hundekjøreren med seg sin utvalgte og giftet seg.

– Jeg er et konkurransemenneske. Jeg ble utfordret av venner under en omvisning på ishotellet på mandag, sier hundekjører Thomas Wærner.

Han tok utfordringen på strak arm. Torsdag kveld giftet han seg med sin kjære Guro Byfuglien på Sorrisniva Igloo Hotel.

De nygifte var svært fornøyd med rammene rundt bryllupet, selv om det ble gjennomført litt tidligere enn de hadde planlagt.

– Jeg er veldig fornøyd. Det kom litt brått på. Jeg fikk vite om det for to dager siden, men jeg er veldig fornøyd med bryllupet, seremonien og omgivelsene, sier Byfuglien.

Nå har storfavoritten kanskje ekstra godt hell med seg før rundreisen i Finnmark.

Guro Byfuglien og Thomas Wærner

Guro Byfugline og Thomas Wærner giftet seg i svært vinterlige rammer da de ga hverandre sitt ja på ishotellet i Alta.

Foto: Morten Broks / Finnmarksløpet

Varme hvetebrødsdager

Guro Byfuglien er veterinær, og hun skal for femte gang følge løpet som veterinær. Men hun skal følge 500-kilometersklassen, og sa derfor adjø til sin nybakte ektemann for ei uke da han kjørte ut fra Alta sentrum fredag kveld.

Selv om det kunne vært morsomt, er det altså ikke bryllupsreisen han begir seg ut på. Den ordentlige reisen blir ikke med kulde og hunder som nærmeste nabo.

– Det blir et annet sted, med litt mindre snø, sier Wærner, som uansett fikk litt ekstra tid sammen med sin utkårede før løpet.

De fikk en natt i brudesuiten på ishotellet. Det var en god oppladning foran det kommende løpet og ekteskapet, sier det nybakte brudeparet.

– Det ble en tilvenning til kulde. Det er jo bare syv minusgrader der, sier Thomas Wærner.

Erika Zopf	i Finnmarksløpet 1200

Den finske hundekjøreren Erika Zopf startet som nummer 3 på årets utgave av Finnmarksløpet 1200.

Foto: Timme Ellingjord / NRK

Kan bli historisk

De 31 hundekjørere som skal kjøre den lengste distansen, 1200 kilometer på Finnmarksløpet er forventet tilbake igjen neste helg.

Thomas Wærner er blant favorittene foran årets store kraftprøve over Finnmarksvidda. Han vant Femundløpet i februar, og ingen har tidligere klart å vinne begge de to prestisjetunge hundeløpene samme år.

Selv gleder Wærner seg stort til årets løp. De 14 utvalgte foran spannet har fått trent godt foran vinterens store mål.

– Vi har et spann som er klare for å gå skikkelig langt. Så Dallas Seavey (den andre storfavoritten, red.anm.) skal få slite med å ta denne seieren hjem, sier Wærner.

Thomas Wærner og Guro Byfuglien

Thomas og Guro tok en skål for framtiden med den velkjente isdrinken til Sorrisniva Igloo Hotel i Alta.

Foto: Morten Broks / Finnmarksløpet