Nå får også Ahmed (36) komme tilbake til Norge

Flyktningen Ahmed fra Jemen får nå komme tilbake til Norge igjen, etter å ha blitt returnert til Russland over Storskog. Han er dermed den andre jemenitten som på kort tid reurneres for å få realitetsbehandlet asylsøknaden sin i Norge.

Sendt ut av Norge

Ahmed (36) fra Jemen (Innfelt) er den andre jemenitten som reutrneres som asylsøker til Norge fra Russland. Han var blant de som ble fraktet ut fra Norge over Storskog til Russland i januar.

Foto: Ole-Tommy Pedersen / iFinnmark.no, Ole-Tommy Pedersen / iFinnmark.n / NTB scanpix

– Han er selvfølgelig veldig lettet, og fornøyd over å få komme tilbake til Norge. Han slipper å leve i uvissheten om hva som skjer i Russland og om han potensielt måtte dra tilbake til Jemen.

Det sier jurist og rådgiver Cecilie Sognnæs i NOAS (Norsk organisasjon for Asylsøkere), som er fullmektig i sakene, der to jemenitter nå får komme tilbake til Norge som asylsøkere, etter å ha blitt sendt i retur til Russland.

Tirsdag kveld skrev NRK at Ahmed som ble returnert fra Norge til Russland i januar, fryktet å bli sendt til hjemlandet Jemen. Det på grunn av at sikkerhetssituasjonen i landet er høyst ustabil, og han står angivelig også i fare for forfølgelse der.

Fikk også omgjort vedtaket

Den første som fikk lov å returnere til Norge var Abdullah Ali, som fikk sitt vedtak omgjort av UNE på onsdag.

Nå har også vedtaket om Ahmeds utsendelse blitt omgjort torsdag av UDI.

Ahmed ble utvist fra Russland 29. januar. Asylsøkeren har da 10 dager på seg til å klage på vedtaket.

– Etter disse 10 dagene har han fem dager på seg til å forlate Russland frivillig. Deretter står han i fare for uttransport til Jemen, sa Sognnæs til NRK onsdag kveld.

Jemenitter sendt ut av Norge

Jurist og rådgiver Cecilie Sognnæs i NOAS er fullmektig i saklene til de to jemenittene som nå kommer tilbake til Norge igjen.

Foto: Privat

Retur innen få dager

Torsdag fikk de imidlertid beskjed om at Ahmed får komme tilbake til Norge.

– UDI har bekreftet overfor meg at de har besluttet at Ahmed skal sendes tilbake til Norge. Det vil si at han skal få saken sin realitetsbehandlet i Norge, sier Sognnæs.

Sognnæs tror Ahmed kan få komme tilbake til Norge innen et par dager.

– Han var torsdag på vei til den norske ambassaden i Moskva. Han skal der søke om visum, og så er det UDI og IOM som ordner med det praktiske for retur og anskaffelse av flybilletter til Norge, forklarer hun.

Kan komme flere saker

– Fins det flere slike saker gående med andre asylsøkere som har blitt returnert fra Norge til Russland?

– Vi har ingen konkrete saker som vi arbeider med nå. Men vi har hørt rykter om at det er flere i liknende situasjoner som ble sendt over fra Norge til Russland før jul. Det skal i hovedsak være syrere.

Sognnæs vet ikke nok om disse sakene, og har heller ikke fått nok informasjon om hva slags oppholdsgrunnlag de har i Russland.

– Det er likevel fare for at det er flere liknende saker, men jeg kan ikke uttale meg om omfanget av det, sier Sognnæs i NOAS.