NRK Meny
Normal

Nå er stormen på vei – folk langs kysten i nord i beredskap

Oppdrettsnæringen må forberede seg ekstra godt før stormen treffer, for unngå blant annet lakserømminger, melder meteorologene. Vi er klare, er beskjeden fra Cermaq og Grieg Seafood.

LNG-skipet Arctic Discoverer i uværet i Finnmark

LNG-skipet «Arctic Discoverer» for anker i Sørøysundet ved Hammerfest. Uværet når snart Finnmark.

Foto: Allan Klo/NRK

Vindkast på 30 til 40 meter per sekund, og bølger på åtte til ti meter er ventet gjennom kvelden og natten i Finnmark.

Meteorologene sier at spesielt oppdrettsnæringen må være godt forberedt. Kombinasjonen av vind, flo og bølger kan ha uheldige konsekvenser – i form av lakserømninger.

Uvær i Hammerfest

Uværet er snart over Finnmark. Her fra Hammerfest.

Foto: Allan Klo/NRK

– I Vest-Finnmark kan bølgene bli åtte til ti meter inn mot land. Samtidig blir det flo i 02.00-tiden natt til onsdag, så vi får en uheldig kombinasjon med kraftig vind, høye bølger og vannstand – og alt treffer samtidig, sier vakthavende meteorolog Unni Thomsen ved Vervarslinga i Nord-Norge.

– Går ekstra runder

Næringen er klar for det uværet som nå velter inn over Finnmark, forteller Lasse Sørnes, kommunikasjonsansvarlig i Grieg Seafood.

Lasse Sørnes i Grieg Seafood

Lasse Sørnes, kommunikasjonsansvarlig i Grieg Seafood.

Foto: Privat

– Vi går ekstra runder på våre anlegg og sjekker fortøyningene, tau og innfestninger. Vi går rett og slett en ekstra grundig runde rundt for å sjekke at alt er som det skal være etter forskriftene.

– Hvor stor risiko er det for at oppdrettslaksen kan rømme under slike stormer?

– Det har skjedd rømninger tidligere under storm. Men vi gjør alt for at det ikke skal skje nå, og utstyret vårt er også rigget for slikt vær, sier Sørnes.

Ekstra belastning på anleggene

Hos Cermaq er all aktivitet på havet innstilt de neste timene.

– Været vil føre til en stor belastning på anleggene våre. Men vi har full beredskap og er klare til å møte det som eventuelt skulle skje. Alle operasjoner vi har på havet er også kansellert inntil stormen har roet seg. Vi tar dette alvorlig og alle våre anlegg er derfor godt forberedt, sier Gunnar Bragi Guðmundsson, regionsdirektør for Cermaq Finnmark.

Småbåter og brygger utsatt

Uværet som skal ramme kyst- og fjordstrøkene i Finnmark tar seg opp, og meteorologene oppfordrer folk til å ta forholdsregler.

– Jeg ser for meg at flytebrygger og oppdrettsanlegg er spesielt utsatt, og bør sikres. Det gjelder også for folk som har småbåter liggende, sier meteorolog Thomsen.

Meteorologene har varslet opp mot tolv meter høye bølger i Finnmark, og advarer også om at enkeltbølger kan bli mye høyere.

Uvær i småbåthavna i Rypefjord

Uværet sett i småbåthavna i Rypefjord i Finnmark tirsdag ettermiddag.

Foto: Allan Klo/NRK