NRK Meny
Normal

Nå er det igjen klart for festival på tørrfiskloftet

Både finværet og myggen er kommet til Kjøllefjord, som nå gjør seg klar til årets Chrisfestival.

Monica Heldal på Chrisfestivalen

Monica Heldal skapte magisk stemning på det gamle tørrfiskloftet i Kjøllefjord under fjorårets festival.

Foto: Presse

Alt av tilgjengelige senger er utleid. Artister er innlosjert i Mehamn og publikumere kommer tilreisende i bobiler.

Kjøllefjords rundt 1.000 innbyggere blir til flere hundre når Chrisfestivalen arrangeres for 14. året denne uka.

Oppkalt etter bluesartist

– Vi merker godt at festivalen nå snart er i gang. Folk har ventet siden i fjor. Dette er årets høydepunkt for mange, og fraflyttede kjøllefjordinger kommer hjem for klassetreff og familiebesøk. Det er en helt egen stemning i bygda nå, sier festivalsjef Jonny Olsen til NRK.

Jonny Olsen

Festivalsjef Jonny Olsen på scenen under fjorårets festival.

Foto: Presse

Chrisfestivalen har sitt navn etter bluesartisten Chris Luyngedal, som opprinnelig kommer fra Kjøllefjord. Lyngedal oppholdt seg for det meste i Sverige og Danmark fram til sin død i 1990, men har nå fått sin egen festival på hjemstedet.

Likevel vil ikke festivalsjef Olsen si at Chrisfestivalen er noe typisk bluesfestival.

– Nei. Vi er tidligere blitt kalt for nettopp en bluesfestival, men vi er en musikkfestival med alt fra jazz, pop, rock – og blues. Det å skulle være en sjangerfestival er noe vi frykter vi kan brenne oss på, sier Olsen.

– Kommer til å få sjokk

Blant årets artister finner vi Ine Hoen, Marthe Valle og Elle Marja Eira.

Sistnevnte spiller på tørrfiskloftet torsdag kveld. Festivalsjef Olsen har store forhåpninger til den samiske artisten fra Kautokeino.

– Jeg er veldig fornøyd med å få henne til Kjøllefjord. Hun har ikke gitt ut noe ennå, så folk kjenner kanskje ikke til henne. Men jeg vet at publikum kommer til å få sjokk når de opplever henne på scenen, sier Olsen, som også kan lokke med et helt spesielt konsertlokale – tørrfiskloftet på det gamle bruket.

Finnkirken i solnedgang

Det er vakkert i Kjøllefjord.

Foto: Kirsti Krogh

– Vi har antagelig den beste konsertscenen i Finnmark, ja i hele Nord-Norge. Tørrfiskloftet på det gamle fiskebruket er fredet, og veldig autentisk. Her lukter det tørrfisk, folk bruker fiskekasser og tønner som stoler. Her kommer man 50 år tilbake i tid når man går inn døra, sier Olsen.