– Finnmarks historie fortjener mer

Hvert år gir Kulturdepartementet cirka 160 millioner kroner til nasjonale museumsbygg. De siste fire årene har Finnmarksmuseene fått 1,3 prosent av denne potten.

Sylvi Jane Husebye

Sylvi Jane Husebye er ikke imponert over Kulturdepartementets tildelinger til museumsbygg i Finnmark. Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms (på bildet) søker om midler for tredje gang i år.

Foto: Allan Klo/NRK

– Finnmark avspises med smuler, mener fylkestingrepresentant Sylvi Jane Husebye (Ap).

I et krast leserinnlegg i Sør-Varanger avis, spør lokalpolitikeren: «Hva er egentlig Finnmark verd for regjeringen sørpå?»

– Vi kan forstå at det er mange prosjekter som ønsker støtte og at midlene er begrenset. Men når Finnmark over en periode på fire år, får en samlet sum på 1,3 prosent av midlene, da bør noen finne frem kalkulatoren på nytt og regne inn samtlige av Finnmarks prosjekter, fastlår Husebye.

– Finnmark er underdokumentert

Sylvi Jane Husebye mener å se en trend: Finnmark blir nedprioritert igjen og igjen.

Fylkestingrepresentanten påpeker at nyere, norsk historie har i stor grad utspilt seg i nettopp Finnmark. Husebye mener det er viktig å ikke bare dokumentere fylkets historie, men også få den fram i historiebøker og læreverk.

– Når jeg kommer til Oslo og begynner å snakke om for eksempel krigen, merker jeg at folk dessverre har veldig lite kunnskap om det som skjedde i Finnmark. Finnmark er kanskje det fylket med mest udokumentert historie, men på nasjonal basis får vi minst, konstanterer Husebye.

Finnmark i ruiner etter tvangsevakuering

Gjenreisingsmuseet i Hammerfest presenterer historien til Finnmark og Nord-Troms i og etter krigsårene.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

LES: Åtte «glemte» historier fra krigen

Tredje år på venteliste

Flere museumsbygg i Finnmark har søkt om midler, og Husebye trekker frem et spesielt prosjekt som i år har sendt sin søknad til Kulturdepartementet for tredje gang.

Gjenreisingsmuseet i Hammerfest ønsker å bygge et magasin for å kunne dokumentere og oppbevare Finnmarks moderne historie. Museet er en del av «Museene for kystkultur og gjenreising i Finnmark». Magasinet de ønsker å bygge vil gagne flere museer i nettverket, og prosjektet er anbefalt av Kulturrådet.

Når jeg begynner å snakke om krigen, merker jeg at folk sørpå dessverre har veldig lite kunnskap om det som skjedde i Finnmark.

Sylvi Jane Husebye (Ap)

Fylket og kommunen har også kommet på banen og finansierer den nødvendige egenandelen som kreves for å få bygget magasinet.

Likevel har Kulturdepartementet avslått søknaden deres to år på rad.

– Det er ikke nødvendigvis de som ber først som blir prioritert, men de som roper høyest. Derfor er det bra og viktig at våre lokalpolitikere engasjerer seg, sier museumsdirektøren, Arvid Bye.

Kulturdepartementet svarer

– Vi mottar hvert år flere gode søknader enn vi har mulighet til å innvilge. Det er viktig for oss med en god geografisk fordelig over tid, forklarer politisk rådgiver i Kulturdepartementet, Maria Göthner (H).

Göthner påpeker at «Museene for kystkultur og gjenreising i Finnmark har de siste to årene fått midler til Nordkappmuseet. Tidligere har staten også vært med på å finansiere Alta museum, Grenselandmuseet i Kirkenes og Østsamisk museum i Neiden.