Multene er modne - tre uker før tiden!

Mange venter hele sommeren på at multene skal modnes, men noen har allerede fått en smak.

Første multe funnet

Her er multebæret Bernt Nilsen fant den 4 juli!

Foto: Bernt Nilsen / Privat

– 4 juli? Det er tidlig det! I Øvre Pasvik kommer de som begynner å modnes rundt 21. juli. Modning i begynnelsen av august er ganske vanlig her, men når du kommer til ytterligere deler av Finnmark skjer modningen ganske mye senere, sier Paul Eric Aspholm, forsker og naturveileder ved NIBIO, Svanhovd.

Finnmark har hatt varme dager den siste tiden, og det har multene dratt god nytte av.

Funnet på et hemmelig sted

Det er Bernt Nilsen fra Kirkenes som har funnet de modne multebærene, og han kan røpe at de er funnet på et hemmelig sted i Sør-Varanger.

– Kona og jeg var på tur i går og gikk litt rundt i det fine været, men jeg så selvfølgelig etter bær også. Så kom vi til en plass hvor vi ikke hadde vært før og kom over en liten flekk. Der fant vi de første multebærene i år, herlige, solmodne og flotte.

Det er ikke første gang Bernt Nilsen har funnet multer tidlig, rekorden hans er 28 juni. Aspholm sier at vi kan takke det gode været.

Paul Eric Aspholm

Paul Eric Aspholm, forsker og naturveileder ved NIBIO, Svanhovd.

Foto: Erling Fløistad

– De har nok virket veldig bra disse flotte dagene vi har hatt, sammen med at vi har hatt litt regn så har det vært suverent. Når du har sollys, varme og fuktighet på en gang, da går denne modningen ganske så fort. Dette er veldig morsomt og interessant, så får vi se hvordan været blir etterhvert, sier Aspholm.

Forsinket i Porsanger

I Porsanger derimot står det dårligere til med multebærene. Dagny Larsen har ikke funnet ett eneste bær så langt.

– Det er dårlig, det er alt for tidlig. Hvis det gode været som begynte her hadde holdt seg så ville det kanskje vært annerledes. Blomstringen skjedde i mai, så kom det kalde været. Det kom sludd, og enkelte steder var det jo til og med minusgrader, sier Larsen!

Multebærene ble dermed forsinket i Porsanger, men multeplukkeren Dagny har ikke gitt opp håpet enda.
– Vi må nok vente en uke, kanskje et par uker. Det kommer an på hvordan været blir. På de plassene der det er lunt er det bedre håp, sier Larsen.

Tidlig multesesong?

Bernt Nilsen er strålende fornøyd med multen han fant, men kan fortelle at det ikke var mye som var modent.

Bernt nilsen

Det er ikke første gang Bernt Nilsen har funnet multer tidlig, rekorden hans er 28 juni.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Det var litt sånn som det pleier å være, litt her og litt der. Noen kart var nesten helt modne, mens andre akkurat hadde knytt seg.

– Hvordan smakte denne multen du fant da?

Det var fruen som tok den, men ut fra smilet hennes smakte den veldig godt.