MS-syke Kjetil på bedringens vei: – Nå kan jeg nesten gå som en mann

Tiden etter at han kom hjem fra behandling i Russland har vært tøff for MS-syke Kjetil Knutsen fra Tromsø. Men han er ikke i tvil om at han vil anbefale behandlingen.

MS-syke Kjetil Knutsen

Kjetil Knutsen, her sammen med samboer Helen Marie Larsen og barna (fra venstre): Marie, Sander og Astri.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Nå kan jeg måke snø, uten å krype inn døra når jeg er ferdig. Før var jeg utslitt før jeg kom meg ut. Og jeg kan gå som en.. vel, nesten gå som en mann, sier Kjetil Knutsen.

Gjennom nettdokumentaren «Kjetils kamp mot MS» fulgte NRK 37-åringen til Moskva, der han før jul gjennomgikk stamcellebehandling.

Etter behandlingen ble Kjetil trillet hjem i rullestol, men hverdagen har smått begynt å normalisere seg. For samboeren har tiden etter hjemkomsten vært ekstra krevende.

– Kjetil var dårligere enn han selv trodde, han var dårlig til å gå, hadde lite balanse og trengte mye hjelp. Det har vært dager der jeg har tenkt «herregud, hvordan fikser jeg dette», forteller samboer Helen Marie Larsen.

Hun var ikke forberedt på tilstanden Kjetil var i da han kom hjem. Etter hvert måtte hun redusere stillingen sin 50 prosent, fordi hun ikke klarte å ta seg av både samboeren og de tre barna.

Tre måneder etterpå har Kjetil for første gang på veldig lenge klart noe nytt: han har støvsugd hele huset.

MS-syke Kjetil er tilbake i Tromsø.

MS-syke Kjetil Knutsen er hjemme igjen på Kvaløya utenfor Tromsø etter stamcelletransplantasjon i Moskva i november og desember. Her sammen med kompis Jørgen Isaksen (til venstre) og venninne Elisabeth Kristiansen.

Overveldet av kjærligheten

Som hos mange startet også Kjetils reise med en innsamlingsaksjon. Elisabeth Kristiansen og en venn av henne startet innsamlingen, til behandlingen som i Moskva koster 500.000 kroner.

– Jeg spurte Kjetil om det føltes som han hadde vunnet i lotto. Det er jo så mye penger. Han sa det føltes bedre enn å vinne i lotto. For han var det ikke penger, det var så mye kjærlighet han opplevde. Han hadde aldri trodd at det var så mange folk rundt han som brydde seg om han, forteller Kristiansen. ​

– Bare å reise

Etter at Kjetil kom hjem, har han blitt kontaktet av mange MS-syke nordmenn som vurderer å reise til utlandet for stamcellebehandling.

Selv om det har vært tøft, føler han seg bedre nå. Han føler han har mer energi, og at han klarer å være mer til stede med barna. Kjetil er tydelig på at behandlingen var verdt det.

– Det er mange som har spurt meg om jeg vil anbefale dem å reise. Hvis de kan få noen av mine resultater og opplevelser så er det ikke noe å tenke på. Det er nesten bare å gjøre det, hvis man har mulighet til det, sier Kjetil.