Hopp til innhold

Mottaket i Kirkenes er fullt – nå blir flyktningene sendt til Vadsø

Strømmen av flyktninger over grensa fra Russland til Norge øker stadig. På kort varsel har asylmottaket i Vadsø måtte ta i mot asylsøkere fra transittmottaket i Kirkenes.

Syklende asylsøker fra Syria

Stadig flere flyktninger reiser gjennom Russland og inn i Norge over grensa i Finnmark. Her et bilde fra tidligere i høst.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Sent mandag kveld kom 17 asylsøkere fra Fjellhallen transittmottak i Kirkenes, til Oscarsgata mottak i Vadsø.

Mottaket i Vadsø måtte hive seg rundt på kort varsel og gjøre seg klar til å ta i mot syriske flyktninger, som har blitt registrert og fått helseundersøkelse ved transittmottaket i Kirkenes.

Strømmen av flyktninger som tar den nordlige fluktruta via Russland til Norge øker stadig, og det merkes flere steder enn på grenseovergangen.

Klar på kort varsel

Det var tre små familier og enslige menn som kom med den første busstransporten på snaue tre timer rundt Varangerfjorden fra Kirkenes.

Mottaksleder Per Yngve Christensen sier de vet svært lite om asylsøkerne som kommer.

Per Yngve Christensen

Per Yngve Christensen, leder Oscarsgata mottak i Vadsø.

Foto: Stian Strøm

– Flyktningene kommer med buss. Jeg vet litt om sammensetningen med familier og enslige menn. Mer vet vi ikke, det har gått veldig fort unna fra Fjellhallen i Kirkenes i dag. Flyktningene blir sendt til oss i Vadsø for å avlaste situasjonen i Kirkenes, sier Christensen i Vadsø.

Syklene hoper seg opp

NRK var tilstede på Storskog grensekontrollsted tirsdag da dagens første pulje med flyktninger kom over grensa fra Russland.

Brått er det blitt rutine for de ansatte her å ta imot folk med bakgrunn fra Syria.

– Vi har omtrent rundt 20 til 30 asylsøkere hver dag. Tallene varierer veldig, seinest mandag krysset 45 asylsøkere over grensa her, sier politioverbetjent Stein Kristian Hansen ved Storskog grensekontrollsted.

Syklene som hoper seg opp er blitt symbolet på flyktningestrømmen på Storskog.

– Flyktninger og andre som ønsker å søke asyl i Norge må ha hjul under seg for å krysse grensa, i henhold til russisk lovgivning, sier Hansen.

Pulje med flyktninger på Storskog grensestasjon, Sør-Varanger

Tirsdagens første pulje med flyktninger som kommer over grensa fra Russland til Norge for å søke asyl.

Foto: Kristian Sønvisen Bye / NRK

Eksplosjon den siste tiden

En og annen flyktning kom allerede fra februar. Men den siste måneden har det tatt virkelig av.

En 29-år gammel mann, som ønsker å være anonym, forteller NRK at han ønsker å leve uten farer, få jobb og bygge seg en framtid i Norge.

Noen av dem forteller NRK at TV-reportasjer i Russland ga dem tips om den nordlige fluktruta.

Over 500 har kommet hittil; og nå er de så mange at også Neiden hotell litt utenfor Kirkenes skal bli transittmottak.

– Vi er et åpent samfunn

Sør-Varanger-ordfører Cecilie Hansen (Sp) sier kommunen skal klare å ta seg av flyktninger i lang tid framover, selv om antallet øker dag for dag.

– Vi ser at vi har en del logistikkutfordringer, spesielt overfor UDI, og at vi klarer ikke å få den gjennomstrømmingen av mennesker så fort som vi ønsker, sier Hansen, og legger til:

– Vi er et åpent og inkluderende samfunn. Jeg ser at engasjementet er stort, og at de kommunalt ansatte strekker seg langt ut over sine arbeidsoppgaver.

Blir lenge i Vadsø

Når Syria-flyktningene kommer til Vadsø må man belage seg å være i fylkeshovedstaden over en lengre periode.

Asylmottak Vadsø

Oscarsgata mottak i Vadsø. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: Ole-Marius Aune Sandmo / NRK

– Flyktningene er ferdige med den første perioden i Norge, hvor det er registrering og politiet snakker med dem for navn og nummer, samt helseundersøkelse, når de kommer til oss, sier mottaksleder Per Yngve Christensen

Flere nyheter fra Troms og Finnmark