NRK Meny
Normal

Mot Sydvaranger gruve-avklaring fredag

Et salg av konkursboet etter Sydvaranger gruve kan være på trappene. Politikerne i Sør-Varanger møtes til et ekstraordinært formannskapsmøte fredag morgen – med én sak på sakslista.

Sydvaranger

Sydvaranger gruve kan være solgt. Fredag morgen innkalles politikerne i formannskapet i Sør-Varanger til et ekstraordinært møte.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

NRK vet at bostyrer Leif Petter Madsen fra advokatfirmaet Wikborg Rein torsdag formiddag ankom Kirkenes, og at han fredag morgen skal orientere et hasteinnkalt formannskap i Sør-Varanger om Sydvaranger gruve.

Dermed kan det gå mot en løsning for boet etter gruvekonkursen som rammet Kirkenes-samfunnet i november i fjor og gjorde at 400 mennesker mistet jobben.

Ordknapp bostyrer

Bostyrer Madsen holder foreløpig kortene tett til brystet.

– Vi har holdt på så lenge nå, og det var på tide å gi politikerne en orientering.

– Vil Felix Tschudi eller noen av hans selskaper være tilstede under morgendagens formannskapsmøte?

– Det kan jeg ikke kommentere. Det må du høre med Tschudi om.

– Hva vil stå i pressemeldingen dere skal sende ut etter møtet?

– Jeg skal ha et møte med formannskapet. Vi tar ting derifra.

– Har det vært vanskelig å finne en avklaring rundt videre gruvedrift?

– Jeg kommenterer ikke på dette. Vi har våre dialoger og prosesser rundt dette, sier Madsen.

Ordknapp ordfører

Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) er ytterst ordknapp, men svarer følgende på spørsmål om Sydvaranger gruve nå er solgt:

– Jeg som ordfører har innkalt til ekstraordinært formannskapsmøte. Det skjer når ekstraordinære ting skjer. Politikerne vil i morgen bli orientert om en viktig sak for Sør-Varanger-samfunnet, sier Rafaelsen.

Felix Tschudi har ikke besvart NRKs henvendelser torsdag, men High North News har tidligere meldt at Tschudi har vært en av interessentene til oppkjøp av Sydvaranger gruves konkursbo.

Næringslederen vil være der

Leder i Kirkenes næringshage Guro Brandshaug, bekrefter at hun kommer til å være tilstede under morgendagens formannskapsmøte.

På spørsmål om møtet vil være positivt for næringslivet i Kirkenes svarer Brandshaug følgende:

– Uavhengig av hvilket møte som skal være i morgen, og utfallet av møtet, har vi grunn til å være optimismer på vegne av næringslivet i Sør-Varanger. Gjennom arbeidet med utviklingsanalysen i omstillingsarbeidet har det denne uken blitt gjennomført 45 intervjuer med blant annet sentrale næringsaktører. Intervjuene bekrefter både utviklingskompetanse og engasjement i et offensivt næringsliv. Dette sammen med Sør-Varangers unike potensial for et bredt spekter av næringsaktivitet gir all grunn til optimisme og fremtidstro, sier Brandshaug.

Avviser gruveoppkjøp

Administrerende direktør i LNS, Frode Nilsen, avviser at han er involvert i en overtakelse av konkursboet etter Sydvaranger gruve.

– Etter at vi kastet kortene tidligere i vinter har vi ikke vært i kontakt med bostyret. Vi har ikke noe med dette å gjøre.

– Har prishoppet på jernmalm de siste månedene hatt noe å si for interessen for å gjenoppta gruvedrift i Sør-Varanger?

– Enhver prisoppgang er med på å hjelpe til. Om det er nok for en gruve som Sydvaranger vet jeg ikke. Uansett om man skal drive med underjordsdrift eller bryte gråberg har dette en kostnad, sier Nilsen.

Saken blir oppdatert.