NRK Meny
Normal

Mørkt for multebærsesongen

En kald sommer har satt mygg og andre stivfrosne insekter på bakken. Det er behagelig for dem som vil slippe mygg og fluer, men det betyr også mindre multer.

Multa

Lave temperaturer gjør at flere insekter holder lav aktivitet. Det kan føre til at multene ikke blir pollinert, og kan med det bidra til en dårlig bærsesong.

Foto: Roar Hveding Hansen

For fisker Kjell-Odin Larsen finnes det en klar fordel med den kalde sommeren.

– Lite mygg. Det er vel 10 grader og liten kuling nå, da er ikke myggen et problem, sier han.

Kjell-Odin Larsen

Kjell-Odin Larsen trives best med to bein plantet i en lakseelv. Da er det en fordel om myggen er for kald til å bite.

Foto: PRIVAT

Mygg

Mygg og andre insekter er nødvendig for at multene skal bestøves. I år har det vært for kaldt til stor insektaktivitet.

Foto: Thor W. Thrane / nrk

Larsen har stått solid plantet i elva når muligheten har bydd seg i Kiberg, Finnmark. Flasken med myggmelk har fått ligge så godt som urørt i lomma denne sesongen.

Insektmangelen er derimot ikke like positivt for dem som vil plukke multebær i år.

Trenger varme for aktivitet

– Multer er helt avhengig av insekter for å bli pollinert, og blir den ikke pollinert så blir det ikke multer, sier Arne Nilssen.

Han er professor i entomologi, læren om insekter, ved Tromsø Museum.

Bidraget fra et stort antall insekter må til når multeplantene skal bestøves. Myggen er ikke en kjent bidragsyter her, men i likhet med blodsugeren er flere andre insekter påvirket av temperaturene.

– Insekter må ha en viss temperatur for å være aktive. Det som kan skje ved lave temperaturer er at vi får mindre formering av dem, og de aller fleste blir mindre aktive. En kald sommer gir mindre insekter, også på langt sikt, sier Arne Nilssen,

Også jordbæra lar vente på seg i år, på grunn av lite sol og kalde temperaturer.

– Aldri så dårlig som nå

Ingrid Lind

Ingrid Lind har plukket multebær i mange år, og mener det ser mørkt ut for årets sesong.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

– Tidligere har myrene vært helt hvite av multeblomster, men ikke i år. Jeg har gått i dalen her og rundt omkring i Kiberg, Indre Kiberg og hele området. Jeg har aldri sett det så dårlig som nå, sier Ingrid Lind.

Lind har plukket bær på multemyrene mellom Skallelv og Vardø i mange år. Hun mener det ser mørkt ut for årets multesesong.

– Hvis vi ikke får frost før midten av august, så kan det hende at det blir noen bær. Men de er så små, og de har ikke åpnet seg ordentlig i toppen, så jeg ser ikke at det blir bær i det hele tatt. Men så har vi heller ikke hatt noen insekter i år, det er jo klart at det ikke blir bær, sier hun.