Mobberapport i Vadsø klar om få uker

Fylkesmannen rapport etter at det ble avdekket omfattende mobbing blant elever på skolebussen i Vadsø er snart klar. – Det er fremdeles utfordringer, men ting har roet seg noe, forteller FAU-leder.

Vadsø barneskole

Fylkesmannens tilsynsrapport om forholdene ved Vadsø barneskole er klar 12. juni.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

I mars kunne NRK fortelle om slagsmål, skittkasting, trakassering, og regelrett mobbing av elever på skolebussen i Vadsø.

Situasjonen var så alvorlig at flere foreldre sto fram og fortalte at de ikke lot sine barn ta bussen.

Presenterer rapport 12. juni

Fylkesmannen opprettet i vinter tilsyn og vil om få uker presentere sin rapport.

Seniorrådgiver Marianne Fjellheim ved Fylkesmannens avdeling for oppvekst og utdanning sier en foreløpig rapport nå er oversendt Vadsø barneskole.

Hun vil ikke komme inn på hva fylkesmannen har konkludert med.

– Vi er ferdige med vårt arbeid og skolen får nå lov til å uttale seg om saken før vi endelig sluttfører rapporten. 12. juni holder vi et møte der vi går gjennom hele rapporten. Det kan komme inn dokumentasjon nå som gjør at vi må endre vår konklusjon, sier Fjellheim.

Håper å få fram fakta

FAU-leder Anita Wahl Nilsen ved Vadsø barneskole understreker at fylkesmannens tilsyn ikke ble opprettet bare på grunn av skolebuss-sakene.

Anita Wahl Nilsen

FAU-leder Anita Wahl Nilsen ved Vadsø barneskole.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

– Vi snakker her også om skole-hjem-samarbeidet. Situasjonen har roet seg betraktelig siden i vinter og vi ser ikke dette problemet i det omfanget vi hadde tidligere, men vi har fremdeles utfordringer med enkelthendelser, sier Nilsen.

– Hva håper dere rapporten fra fylkesmannen vil komme fram til?

– Det vil nok komme fram mye faktagrunnlag som gjør at solen og foreldre kan gjøre forholdene bedre for elevene som går på skolen, sier Nilsen.

Problemene startet med ny skole

Vadsø barneskole har tidligere forsøkt en rekke tiltak for å få bukt med bråket, blant annet satt inn personale til å følge barna på bussen.

Episodene startet etter at den nye barneskolen ble tatt i bruk høsten 2015. Med den nye skolen ble det en helt ny transport.

Foreldrene NRK har pratet med, beskriver episoder som slåsskamper, biting, kasting av mat på hverandre, mobbing og drapstrusler fra medelever. Ungene kommer gråtende hjem fra skolebussen, og flere foreldre lar ikke barna bruke transporttilbudet.