NRK Meny
Normal

Aksjon mot ulovlig flygning av jegere

Luftfartstilsynet og politiet har aksjonert mot ulovlig bruk av private fly for å frakte jegere i Finnmark. Ett fly er satt på bakken, og flere fly og helikoptre kontrolleres.

Laster kart, vennligst vent...

– Politiet og Luftfartstilsynet driver kontroll med en spesifikk aktør i forbindelse med flyoppdrag til og fra jaktmarker i indre Finnmark. Grunnlaget for denne kontrollen er mistanke om ulovlig kommersiell flyvning, sier operasjonsleder Kaia Lilleby i Finnmark politidistrikt.

Hun sier at det har blitt rettet en forespørsel fra Luftfartstilsynet til politiet om de kan bistå dem i kontrollen av et bestemt fly, flybesetningen og eieren.

– Vi har avdekket at han ikke har gyldig sertifikat. Det betyr at dette er en politisak og at politiet nå må svare videre i den saken, sier kommunikasjonssjef Frank Gøran Nordheim i Luftfartstilsynet.

– Politiets jurist jobber nå med den påtalemessige biten i saken og fram til det blir tatt en avgjørelse der er all flyvning innstilt, sier Lilleby til NRK.

Ryper i vinterdrakt skutt i oktober

Rypejakta i Finnmark er ettertraktet, og mange er på reise innover på Finnmarksvidda for å være klar til jaktstarten lørdag.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Flere jegere uten frakt

Dette skjer dagen før rypejakta starter, og det gjør at flere jegere som skulle med fly fra Gargoluobbal og inn på Finnmarksvidda til jaktstarten lørdag, ikke kommer seg innover vidda likevel.

– Jeg kan bekrefte at vi holder flere fly tilbake i denne kontrollen, sier Nordheim og fortsetter;

– Vi har vært i kontakt med andre kommersielle aktører i området, som har papirene i orden for å tilby assistanse ved behov for transport. Men i utgangspunktet er det opp til hver enkelt jeger å komme seg trygt hjem.

Kontrollerer flere fly og helikoptre

Han sier også at de er i gang med å kontrollere flere fly og helikoptre.

– Vi har personell ute i Finnmark nå, og basert på tips sjekker vi nå sertifikater og annen dokumentasjon på om det er flere fly eller helikoptre som mangler nødvendig dokumentasjon.

De sjekker om fartøyene er i farbar stand og om pilotene har nødvendige tillatelser.

– Vi har et samarbeid med politiet i Finnmark om dette, men om nødvendig kan Luftfartstilsynet stanse fly eller helikoptre dersom pilotene ikke har nødvendige tillatelser, sier kommunikasjonssjefen.

De ønsker ikke å si noe om antallet som kontrolleres, men det er snakk om flere fly og helikoptere i Finnmark.