Miljøvernforbundet raser etter «åtejakt» på bjørnen i Pasvik

Norges Miljøvernforbund varsler politianmeldelse, etter at en bjørn i Pasvik trolig ble lokket fram med åte og skutt fredag.

Skutt bjørn i Pasvik

Fredag ble denne bjørnen skutt i Pasvik. Den var da i gang med å spise dumpet oppmalt kjøtt, lagt i skogen 50 meter fra veien.

Foto: Statens naturoppsyn

– Vi vil nå sjekke opp lovene med tanke på å levere inn en politianmeldelse her. Det er forbudt å jakte med åte i Norge, og slik jeg ser dette er fellingen av bjørnen i Pasvik fredag åtejakt, sier Kurt Oddekalv til NRK.

Spiste kjøtt da den ble felt

Sent fredag kveld ble to lokale jegere hentet inn for å felle den nærgående bjørnen, som det har vært fellingstillatelse på siden 20. juli.

Bjørnen i Pasvik

Siden 20. juli har det vært fellingstillatelse på denne bjørnen, som ble beskrevet som unormal lite sky overfor folk.

Foto: Statens naturoppsyn

Bjørnen var i full gang med å spise dumpet kjøtt like ved en skogsvei rundt tre kilometer vest for Skogfoss i Pasvik da den ble skutt.

Statens naturoppsyn sa til NRK i går at de ikke kunne fastslå om det dumpede kjøttet, som var malt opp, var lagt i skogen for å lokke til seg bjørnen eller ikke.

– Heltene er i buskene

Oddekalv er imidlertid krystallklar på hva han synes om det han kaller «Pasvikmodellen»:

– For det første: Dette er en helt uskyldig bjørn som ikke har gjort noen ting galt. Det skulle i utgangspunktet ikke vært gitt fellingstillatelse på den. Når det først blir gitt tillatelse, velger man altså å bruke en ulovlig metode for å ta livet av den.

– Dette er den enkleste måten å få tak i et rovdyr på. Heltene kan gjemme seg i buskene, mens den intetanende bjørnen går fram for å spise kjøttet, sier Oddekalv.

– Hva er beskjeden til personen(e) som har lagt ut dette kjøttet?

– De bør snarest sjekke norske lover. Og de bør gå og skamme seg. Dette er skammelig og det er bedervelig, sier Oddekalv.

Jørn Monsen i Statens naturoppsyn delte ikke samme oppfatning av kjøttdumpinga på lørdag, da han fikk sørsmål om kjøttdumpingen ha vært en måte å lokke fram bjørnen på.

– Nei, det har vi ingen grunn til å tro foreløpig. Det kan jo være noen som vil kvitte seg med kjøttet, men det er rart at det er malt opp – og full av beinrester. Dette kjøttet er ikke egnet som hundemat en gang, sier Monsen.

Felling av bjørn i Pasvik

Norges Miljøvernforbund satte denne uken i gang en kampanje i Pasvik mot krypskyting av bjørn og ulv.

Foto: Privat