NRK Meny
Normal

Mikkel Gaup: – Barn i Norge kan lite om joik

Det er klart for mye liv i Hammerfest denne uka, når Mikkel Gaup tar med seg «Samisk uke» til byen. Det mener han trengs flere steder i landet.

Mikkel Gaup er med og arrangerer "Samisk uke" i Hammerfest.

Mikkel Gaup reiser landet rundt for å lære barn samisk joik og kultur. Denne uka er han med og arrangerer «Samisk uke» i Hammerfest.

Denne uka er det samisk uke i Hammerfest, hvor alt fra samisk mat til film er på programmet.

Det som fyrer i gang det hele er joikeverksted, hvor Mikkel Gaup er den som skal lære bort joiketriks til skoleelever i Hammerfest.

– For en stemme ungdommen har her oppe! Helt fantastisk! sier Mikkel Gaup mellom oppvarminga av stemmene til Hammerfest-elevene, helt i hundre av elevenes engasjement.

– For lite kunnskap om det samiske

Det er allerede fult liv på Turistua som ligger på taket av Hammerfest. Elevene er i full

Per Heimly

Den samiske kjendisfotografen Per Heimly besøker Hammerfest under «Samisk uke» med sin bildeutstilling.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

gang med å varme opp stemmene med å joike «party-joik».

Undervisninga er artig og høylytt, men samtidig viktig.

– De er veldig mottakelig for sang. Joik er jo samenes måte å synge på og grunnskolebarn generelt i hele Norge har jo ikke lært så veldig mye om joik, sier Gaup.

Etter å ha reist landet rundt for å lære norske barn om samisk kultur og joik, har han merket seg at det er manglende kunnskap om dette og dermed lite fokus på samisk kultur i grunnskolen.

– Samisk historie er faktisk ti prosent av lærerplanen som man ikke alltid klarer å fylle i løpet av et helt år dessverre, fordi man ikke har nok kunnskap. Men som Eirik gjør her, ved å invitere barn opp til Turistua sammen med en supersame, får vi til en liten joikesession med litt annen undervisningsform enn det de er vant til på skolen, flirer Mikkel.

Avslutter uka med storstilt danseshow

I løpet av uka er det planlagt et variert program.

Det hele startet mandags morgen med joike-workshop etter fulgt av teaterforestillinger. Mikkel Gaup merket allerede grytidlig på morgenen første dagen at elevene syntes joik

klemet Erland Hætta

Klemet Erland Hætta, ordfører i Kautokeino deltar på danseshow i Hammerfest under «Samisk uke».

Foto: Thor Thrane / NRK

var spennende.

– Generelt over hele landet er det veldig stor interesse for å kunne lære seg om samisk kultur og joik. Det som er litt spesielt med barn i Finnmark er at veldig mange kanskje føler en slags identitet til det samiske, for går man langt nok tilbake i tid så kan det være at man har samisk slekt i familien.

Utover uka vises det samiske filmer på kinoen i Hammerfest, med blant annet filmene «Joikefeber» og «Familiebildet» på menyen.

Kjendisfotografen Per Heimly har også ilagt Hammerfest et besøk med bildene sine og skal ha utstilling på «Verk» på onsdag.

– Så avslutter vi hele uka med et storstilt danseshow på Flerbrukshallen som heter «MÅ vi danse?». Der har vi utfordra fem ordførere, fra Karasjok, Kautokeino, Kirkenes, Lebesby og varaordfører fra Hammerfest, avslutter Mikkel Gaup.