NRK Meny
Normal

Meteorologen: – Det blir ganske kjølig fremover

Det er godt mulig at en siste liten-tur til Syden er det beste du kan gjøre dersom du vil ha en sjanse til å oppleve sommeren 2015.

Regn

Det blir regn i Tromsø og Harstad i løpet av de neste 10 dagene.

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK Sápmi

Geir Bøyum

Geir Bøyum har ikke spesielt gode nyheter på lur.

Foto: Martin Steinholt

Så langt i år har innbyggerne i landets nordligst fylker, Troms og Finnmark, knapt fått smake på temperaturer på over 20 grader. Nå tyder mye på at juli måned ebber ut på samme måte.

– Det blir nok ganske kjølig fremover også, men innimellom kan det bli brukbart, rundt 15 grader i landets to nordligst fylker, sier vakthavende meteorolog ved Værvarslinga i Nord-Norge Geir Bøyum til NRK.

Varierende

På Yr.no sitt 10-dagersvarsel melder det opp til flere dager med regnvær i både Tromsø og Harstad. Temperaturene i de to største byene i Troms blir å ligge mellom 10 og 16 grader.

I Alta og Kirkenes meldes det mer tørt vær, og temperaturer på mellom ni og 16 grader de neste 10 dagene.

– Den kommende uka blir været ganske varierende. Det pågår lavtrykksaktivitet, og dette kommer inn fra havet og gjennom Sør-Norge og opp gjennom Bottenvika. Det fører til variabelt vær både i Troms og Finnmark, sier Bøyum.

– For Finnmarks del, ser været litt bedre ut vest i fylket. I Øst blir det lengre perioder med ganske kjølig og grått vær, men brukbart vær innimellom, sier han.

En kald sommer

Yr.no kan du se detaljert værstatistikk. Her kommer det frem at det for eksempel i Alta de siste 30 døgn har vært en snittemperaturer på 10,9 grader. Det er 1,7 grader under normalen. Høyeste temperatur var 20,3 grader (9. juli), og laveste var 5,4 grader (27. juni).

– Må folk i Troms og Finnmark, som lengter etter varme sommerdager, bare innse at slaget er tapt for juli?

– Jeg vil ikke akkurat si at slaget er tapt, for det blir perioder med bra vær fremover, men sammenhengende flott vær blir det nok ikke i juli. Det er helt sikkert, sier Bøyum.