Hopp til innhold

Mener oljeselskapet kjøper seg kulturelt alibi

Miljøpartiet de Grønne er ikke begeistret for oljeselspaet ENIs kultursponsing under Varangerfestivalen. Festivalsjefen selv mener det er uproblematisk.

The band called Oh

«The band called OH» vant i sin tid også prisen som er støttet av oljeselskapet. Her er de sammen med strykerne i Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, lysdesigner Tor Ditlevsen og festivalkoret bestående av 31 sangere fra Norge og Russland.

Foto: Knut-Sverre Horn

Operasangerinnen Lilly Jørstad vant denne uka musikkprisen «Eni Arctic Talent» en pris som deles ut av oljeselskapet Eni Norge under Varangerfestivalen i Vadsø.

Prisen er på hele 400.000 kroner.

Eni Norge er etablert i Stavanger og Hammerfest. Selskapet er operatør på Goliat, det første oljefeltet i produksjon i Barentshavet.

Lilly Jørstad

Operasangerinne Lilly Jørstad vant i år prisen som er på 400.000 kroner.

Foto: Knut-Sverre Horn/NRK

Får statsstøtte

Frode Elias Lindal er ikke begeistret for oljeselskapets kultursponsing.

– Det følger et mønster som er kjent fra tidligere, hvor selskapene forsøker å knytte seg til unge og suksessfullemennesker. Det er uheldig med tanke på de skadene vi mener selskapene kan gjøre. Da er det uheldig at kulturlivet står som alibi i oljesatsinga i Nord-Norge, sier han.

Lindal mener det er paradoksalt at festivalen skal få pengene gjennom et oljeselskap som selv mottar store summer fra staten.

– Vi kunne fått dette inn i festivalen på andre måter. Det er bra at kulturlivet får støtte, men dumt at det må gå på bekostning av annet liv, sier Lindal og trekker fram kysttorsken, som et eksempel.

Robert Lundgren

Festivalsjef i Varangerfestivalen, Robert Lundgren, mener det er uproblematisk at oljeselskap støtter kultur i Nord-Norge.

Foto: Trine Vidunsdatter

Kunstnerisk integritet

Festivalsjef i Varangerfestivalen, Robert Lundgren, er helt uenig.

– Det er fantastisk at ENI satser på lokale talenter i Nord-Norge og ønsker å hjelpe dem ut i verden. Jeg tror ingen andre selskap kunne gjort dette for artistene. Musikkbransjen er en dyr bransje og dette er mye penger, sier festivalsjefen.

Han påpeker at selv Miljøpartiet de Grønne mottar partistøtte fra statskassa, som oljenæringa har bidrar til.

– Men er det ikke paradoksalt at åpningsshowet til Varangerfestivalen handler om miljø og samfunnskritikk ,samtidig så deler oljenæringa ut pris?

– Nei, jeg mener det viser at vi har kunstnerisk integritet og at artistene ikke blir lagt bånd på, sier han.

Goliat

Miljøpartiet de grønne mener det er problematisk at selskaper som til sammen mottak 21 milliarder i norsk statsstøtte, skal dele ut 400.000 kroner til kulturen.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Økt bolyst

Andreas Wulff i ENI Norge sier at de ikke sponser en slik pris primært for goodwill/velvilje.

– For oss som er til stede i regionen er det viktig å styrke kulturlivet og musikken. Vi får økt bolyst i regionen og det er viktig hvis vi skal ha kompetente folk i framtiden. Det er også en goodwill-faktor her, men det er ikke hovedhensikten. Vi ønsker å lage et levedyktig samfunn, sier han.


Flere nyheter fra Troms og Finnmark