Hopp til innhold

Mener Nord-Norge trenger aksept for sin krigshistorie

– Det er ikke tvil om at en slik film som Tommy Wirkola planlegger vil bidra til aksept i den nasjonale erindringen, mener Ulf Eirik Torgersen ved Krigsminnemuseet i Narvik.

Under kampene ved Slaget om Narvik 1940

Slaget om Narvik i 1940 regnes som Hitlers første nederlag. Nå vil regissør Tommy Wirkola lage en spillefilm om slaget.

Foto: Privat

– Det er mange sider som det er viktige å formidle i denne saken, men jeg føler vel personlig at vi må få en nasjonal aksept og forståelse for hva slags historisk bredde og omfang de nordnorske kampene hadde, sier museumsleder Ulf Eirik Torgersen ved Krigsminnemuseet i Narvik.

Nazi-ørn hevet fra den tyske jageren Erich Giese. Ulf Eirik Torgersen

Museumsleder Ulf Eirik Torgersen ved Kirgsminnemuseet i Narvik

Foto: Mona Gingstad / NRK

Han er positiv til at regissør Tommy Wirkola nå vil å løfte fram en viktig del av den nordnorske krigshistorien: Slaget om Narvik. Og han tror det er materiale til flere filmer i den nordnorske krigshistorien.

Mange har vært kritiske til at historien om krigen i Nord-Norge har forsvunnet til fordel for fortellingene om motstandskamp lenger sør i landet. Torgersen tror Wirkolas film kan bidra til at den nordnorske historien blir mer synlig.

– Det er ikke tvil om at en sånn film som er under planlegging, vil bidra til nordnorsk aksept i den nasjonale erindringen. Og det har vi behov for, sier han.

Les også: – Stemningen var nervøs. Den første av oss som falt, ble skutt av sine egne

Les også: Wirkola skal lage film om «Slaget om Narvik»: – Svært overrasket over nyheten

Regissør Tommy Wirkola

Regissør Tommy Wirkola har tidligere laget filmer som Kill Buljo (2007) og Død snø (2009).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Hitlers første nederlag

Wirkolas prosjekt får også støtte lenger nord.

– Det er kjempeflott at han filmatiserer dette viktige slaget, sier konservator Heidi Stenvold ved Gjenreisningsmuseet i Hammerfest.

Heidi Stenvold, konservator

Heidi Stenvold, konservator ved Gjenreisningsmuseet i Hammerfest.

Foto: Allan Klo / NRK

– Film er et sterkt medium og man har jo ønsket et større fokus på den delen av krigshistorien som ikke er omtalt så mye før. Ikke bare nasjonalt men også internasjonalt.

Slaget om Narvik stod mellom norske og tyske styrker våren 1940 og omtales ofte som Hitlers første nederlag. Wirkola ønsker blant annet å fortelle historien om bataljonen hans bestefar tjenestegjorde i.

– Vi må kunne lage en film som rettferdiggjør det som skjedde der og de kampene som foregikk, sa Wirkola til NRK da nyheten ble kjent.

– Personlig blir det naturlig å fokusere på Alta-bataljonen og deres reise - hvordan bønder, fiskere og min bestefar, som da arbeidet i veivesenet, ble trukket inn i krig mot verdens beste hær.

Vadsø i ruiner 2. verdenskrig

Finnmark etter frigjøringen høsten 1944. Vadsø er så godt som jevnet med jorden etter bombing og tyskernes brenning. Bildet viser ruinene av forretningsstrøket i Vadsø.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Håper på film om Finnmark

Stenvold håper på sin side også at Wirkola vil kunne sette de mange personlige historiene fra krigsårene inn i en større sammenheng.

– Vi ønsker også en bredere historisk kontekst rundt disse historiene som løfter dem opp til nye høyder. Det vi håper Wirkola får til med sin film er det å sette enkeltmennesket sitt perspektiv i en større sammenheng, sier hun.

– Når tror du det kommer en storfilm om tvangsevakueringen og brenningen i Nord-Troms og Finnmark?

– Jeg kan ikke svare på det, men jeg har tenkt det samme. Det ville vært veldig flott om noen hadde lyst til det.