NRK Meny
Normal

Mener nettrollene utgjør et problem for lokaldemokratiet

Nok en gang har NRK sett seg nødt å fjerne en sak fra Facebook etter at kommentarfeltene fylles med rasisme og personangrep.

Nettroll en trussel mot lokaldemokratiet

Reidun Kjelling Nybø (innfelt) frykter debatten vil flytte seg over til mer lukkede forum.

Foto: Stian Strøm / NRK

Frekke og utakknemlige skapninger ! De burde takke Norge som har tatt i mot dem. Pakk tingene deres og reis tilbake dit dere kom i fra - pakk eiendelene deres og reis hjem hvor dere kommer i fra . Dere blir ikke savnet vær trygg - Få ut apekattan!

Kommentaren kommer til saken NRK Finnmark publiserte tirsdag om beboerne ved asylmottaket i Alta som demonstrerte mot forholdene ved mottaket. NRK valgte å fjerne saken fra Facebook.

– Veldig synd

Saker om flyktninger, samer og muslimer er ofte vanskelig for NRK å legge ut på sosiale medier. Kommentartrådene fyller seg med en rekke kommentarer som er både hetsende og rasistiske.

– Det er ille å stoppe en debatt der flest mulig kommer til orde. Det er en av grunnsteinene i et velfungerende lokaldemokrati. Når vi må stoppe en debatt, og det er veldig synd, sier Reidun Kjelling Nybø, assisterende genrealsekretær i Norsk redaktørforening.

Marte Aspeli er en av dem som liker å debattere saker på sosiale medier. Hun reagerer på at NRK fjernet saken om asylmottaket i Alta. Hun mener at mediehusene burde følge mere med, og slette kommentarer som er rasistiske.

Morten Ruud

Morten Ruud sier NRKs kapasitet til å moderere til tider kan være begrenset.

Foto: Marte Lindi

– Å fjerne artikkelen fra sosiale medier fordi nettrollene ikke skal kunne kommentere, synes jeg er veldig veldig feil, sier hun.

Det er redaktør i NRK Finnmark Morten Ruud også enig i, men det tar også mye ressurser sier han.

– Hvis vi har kapasitet til å gå inn i en dialog med dem som fremmer denne type usakligheter og beskyldninger, så vil vi ha en saklig debatt på det fra vår side. Men det krever at vi har kapasiteten til det, og det er ikke bestandig vi har det. Hvis vi ikke har det, da må vi faktisk stenge debatten, sier han.

Demonstrasjon i Alta

Demonstrasjonen i Alta tirsdag førte ikke til en saklig debatt på NRKs nettsider.

Foto: Stian strøm / NRK

– Debatten flytter seg

I september er det kommune og fylkestingsvalg, og spørsmålene blir da om temaer som berører for eksempel muslimer, samer og asylsøkere vil gå an å legge ut på sosiale medier.

Dersom det ikke går, er farlig for den åpne debatten, sier Nybø.

– Hvis vi får en situasjon der mediene ikke orker å legge ut ting som kan kommenteres fordi de er redde for at det medfører såpass mye ekstraarbeid i å følge med og moderere, får det følger. Da får vi ikke debatt om disse temaene. Det er uheldig i seg selv, sier hun.

– Og så tror jeg vi kan få en situasjon der debatten flytter seg i mer lukkede forum der de med ekstreme meninger kun diskuterer med hverandre – noe som ikke er sunt.

NRK har søkt noen av dem som kommentert i debattrådene, uten hell.