NRK Meny
Normal

Mener minister misforstår utbygging av kraftlinje

Statnett verker etter å komme i gang med ny kraftlinje til Finnmark, og mener energistatsråden har misforstått om to strekninger kan bygges samtidig.

420kV kraftlinjer

Olje- og energiminister Tord Lien har uttalt at utbyggingen av den nye kraftlinja fra Balsfjord til Skaidi ikke kan påbegynnes før arbeidet med linja fra Ofoten til Balsfjord er ferdig.

Foto: Statnett

Mens Statnett verker etter å komme i gang med byggingen av ny kraftlinje til Finnmark, ligger avgjørelsen på vent i Olje- og energidepartementet.

Kommunikasjonssjef i Statnett, Berit Erdal

Kommunikasjonssjef i Statnett, Berit Erdal.

Statsråd Tord Lien mener Finnmark må vente til ny linje er bygd ferdig til Balsfjord.

En misforståelse, sier kommunikasjonssjef i Statnett, Berit Erdal.

– Vi tenkte at vi bygde ut parallelt så snart vi får konsesjon fra Balsfjord og nordover, så begynner vi også på den ledningen der. Slik at det i en periode vil pågå bygging både mellom Ofoten-Balsfjord og Balsfjord-Skaidi, sier hun.

Nye krav etter strømbrudd

På bordet til olje- og energiminister Tord Lien ligger saka om det skal bygges en ny 420-kilovoltslinje mellom Balsfjord og Skaidi.

Etter det store strømbruddet som mørkla Nord-Norge i januar, kom det nye krav om fortgang i utbygginga som har vært pratet om i snart ti år.

Etter siste strømbrudd sa Lien nemlig dette til de som mener han somler:

– Det har lite for seg å begynne byggingen fra Balsfjord og nordover før byggingen fra Ofoten til Balsfjord er ferdigstilt, sa Tord Lien.

– Vi har snakket med Olje- og energidepartementet (OED) om det, og i så fall er det kun en misforståelse, sier Erdal.

Endelig vedtak i løpet av året

For noen dager siden la Statnett sin nye nettutviklingsplan 2015 ut på høring. Utbygginga som vil sikre strømforsyninga til landsdelen, er i gang fra Ofoten til Balsfjord. Balsfjord-Skaidi lar vente på seg.

– Der har styret tatt en investeringsbeslutning og vi venter på endelig konsesjon fra OED i løpet av året. Så der kan vi være i gang neste år, så sant vi får konsesjon nå, sier hun.

Departementet skriver i en e-post at de to utbyggingsprosjektene må sees i sammenheng, og at departementet tar sikt på å legge fram endelig vedtak i saken om kraftlinje fra Balsfjord til Skaidi i løpet av året.