Mener kirkeasylanter ikke kan hentes ut

Sokneprest Jon Arne Tandberg i Hammerfest reagerer på uttalelser fra politimester om å aksjonere dersom det blir flere kirkeasylanter.

Prest Jon Arne Tandberg

Sokneprest Jon Arne Tandberg huser åtte asylsøkere i Rypefjord kirke i Hammerfest.

Foto: Jan Harald Tomassen/NRK

Politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark politidistrikt sa i helga at politiet foreløpig ikke vil aksjonere mot kirkeasylantene. Men hvis situasjonen endrer seg, og det kommer flere asylsøkere til kirken, vil politiet vurdere å aksjonere, sa hun.

Til nå har elleve personer søkt kirkeasyl i Finnmark – åtte i Hammerfest og tre i Kirkenes.

Uttalelsene får sokneprest i Hammerfest menighet, Jon Arne Tandberg, til å reagere. Han mener at så lenge ikke regjeringen endrer den 23 år gamle instruksen som forhindrer dette, så kan ikke politiet hente ut mennesker fra kirkeasyl.

– Da kan ikke politiet komme med slike uttalelser, at de har valgt å ikke hente dem, sier Tandberg til NRK.

Det er en instruks fra 1993 som sier at politiet ikke skal hente ut asylsøkere med makt fra kirker. Regjeringens vurdering om å endre denne instruksen har vakt sterke reaksjoner.

Asylsøkerne som har søkt tilflukt i Kirkenes kirke fikk søndag tilbud om å bli med til asylmottaket i Vadsø, noe de sa nei til. Asylsøkerne i Hammerfest har ikke fått samme tilbud om å bli hentet til et asylmottak.