NRK Meny
Normal

Mener folkemøte om kommunesammenslåing er «propaganda»

– Dette er et rent informasjonsmøte – ikke debattmøte, sier ordfører. – Dette er helt uhørt, sier lokalpolitiker som beskylder ordføreren for å arrangere udemokratisk folkemøte.

Senterpartiets Fabrice Caline

KRITISK TIL FOLKEMØTERAMME: Kommunestyrerepresentant Fabrice Caline (t.v.) i Loppa Senterparti gir egen ordfører det glatte lag.

Foto: Eirik Hind Sveen/NRK

Loppa kommune arrangerer fredags ettermiddag folkemøte i Øksfjord om ny kommunestruktur.

Men rammen rundt folkemøtet får sterk kritikk.

– Dette er helt uhørt. Tenk hvis vi skulle hatt EU-folkeavstemning, og kun representanter fra den ene siden av debatten ville fått komme å fortelle sin sak. Det er omtrent på det nivået.

Dette sier Fabrice Caline i Loppa Senterparti.

– Skuffet

I et informasjonsskriv som NRK har fått tilgang til, heter det blant annet:

«Møtene vil avholdes som rene informasjonsmøter rundt kommunesammenslåingsprosessen og intensjonsavtalen hvor befolkningen vil få anledning til å stille spørsmål til dette.

Det er satt av en drøy time på hver plass og det åpnes ikke for politisk debatt på disse møtene».

– Det burde iallfall åpnes opp for innlegg. Det blir jo dermed et propagandamøte, og ikke et informasjonsmøte, sier Fabrice Caline.

– Hvorfor det er slik tør jeg ikke spekulere i, men jeg er meget skuffet, tilføyer senterpartipolitikeren i Loppa.

Kvænangen, Loppa og Alta kommuner

FOLKEMØTE OM DETTE: Kvænangen, Loppa og Alta kommuner kan bli slått sammen.

Foto: (Grafikk) / NRK

Professor avstår fra å møte

Professor Nils Aarsæther, UiT

GJORDE VENDEREIS: Professor Nils Aarsæther ved Norges arktiske universitet er lokaldemokratiekspert, og har engasjert seg i kommunesammenslåingsdebatten. Han er likevel ikke å treffe på folkemøtet i Øksfjord i anledning temaet, slik planen var.

Foto: Erling Bjørklund / NRK

– Melding fra ordfører er at det under dagens informasjonsmøte om intensjonsavtalen om Loppa-Alta, ikke vil bli åpnet for debatt.

Dette skriver professor Nils Aarsæther til NRK.

Han var på tur til ettermiddagens folkemøte, men skal underveis ha ombestemt seg – og valgt å avstå fra å møte grunnet møterammen.

– På møtet er det heller ikke lagt opp til å informere om andre alternativer ved folkeavstemningen den 2. juni – om framtida for en videreføring av Loppa kommune, skriver Aarsæther i tillegg.

Avviser propaganda-beskyldninger

Steinar Halvorsen

AVVISER KRITIKK: Loppa-ordfører Steinar Halvorsen (Høyre).

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Jeg forklarte Aarsæther at dette er et rent informasjonsmøte der vi redegjør for Stortingets vedtak om kommunereformen. Her skal også forhandlingsutvalget i Loppa kommune legge frem intensjonsavtalen.

Dette sier loppaordfører Steinar Halvorsen (H), og tilføyer:

– Dette er ikke et debattmøte sa jeg til han. Da svarte han meg at det ikke er vits for han å komme på folkemøtet.

– Men det er iallfall ingen som har nektet verken han eller andre å komme, forteller loppaordføreren.

– Men dette er slett ikke noe propagandamøte. Hvis noen tror det, er det noen som har misforstått totalt. Vi kommer ikke til å fokusere på enten «ja»- eller «nei»-siden i kommunesammenslåingsdebatten, sier Halvorsen.

Statssekretær deltar

Altaordfører Monica Nilsen (Ap), kommunestyrerepresentant Marianne Haukland (H), og statssekretær Anne Karin Olli (H) besøker også dagens folkemøte i Øksfjord.

Det skal arrangeres flere informasjonsmøter om kommunereformen og intensjonsavtalen mellom Alta, Loppa og Kvænangen kommuner.

Folkemøtene avholdes på stedene Øksfjord, Nuvsvåg, Bergsfjord og Sør-Tverrfjord-Sandland.