Hopp til innhold

Mener E-tjenesten verver folk i næringslivet som informanter

Atle Berge (66) ble i 2016 pågrepet av FSB i Murmansk og utvist fra Russland i ti år. Nå beskylder han norsk etterretningstjeneste for å ha ødelagt for hans forretningsvirksomhet i Russland.

Atle Berge i Ølen Betong

Berge er direktør i Ølen Betong, som tidlig på 2000-tallet bygde opp en søsterbedrift i Murmansk. Atle Berge flyttet til Murmansk for å lede bedriften.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Jeg opplevde at Etterretningstjenesten tok kontakt med bedriften og ville snakke med med meg, og muligens andre, om å bli informanter relatert til Russland, sier Alte Berge til NRK denne uken.

Berge er direktør i Ølen Betong, som tidlig på 2000-tallet bygde opp en søsterbedrift i Murmansk. De investerte millioner av kroner, og driften gikk med solide overskudd.

Virksomheten var fyrtårnet i det norsk-russiske næringssamarbeidet i Barentsregionen.

Ølen betong i Murmansk

Ølen betong i Murmansk.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Reagerer på verving

Berge reagerer på det han mener er vervingsforsøk, samtidig som det er norsk politikk å utvikle næringslivssamarbeid med Russland.

– Jeg opplevde det som spesielt på bli kontaktet av E-tjenesten. Jeg hadde gjort investeringer for bedriften, og så det som helt uaktuelt å jobbe for dem. Jeg fulgte derfor aldri opp deres anmodning, sier han til NRK.

– Opplevde du det som et press mot deg og andre ansatte i bedriften?

– Siden det også skjedde med andre, både i bedriften og med kjenninger, må jeg si at det føltes som et visst press.

Atle Berge i Ølen Betong Murmansk

I 2016 ble Atle Berge arrestert av FSB i Murmansk, anklaget for å være spion og ble nektet innreise til Russland i ti år.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Beskyldt for spionasje

– Du blir beskyldt for spionasje og etterretningsvirksomhet for Norge, samtidig som E-tjenesten var på deg. Ser du noen sammenheng her?

– Når E-tjenesten var på meg et par år tidligere, nektet jeg å ha kontakt om dette. Men det syntes som FSB hadde kjennskap til det. De hadde i hvert fall kjennskap til andre som var relatert til bedriften, som også var tatt inn på samme måte og bedt om informasjon. De var velinformert.

Berge mener E-tjenesten hindrer norsk samfunnsutvikling i Russland.

– Ja, det er det ingen tvil om. Det oppleves sånn. De er aktive og oppsøker nordmenn som er i Russland, og prøver å få dem til å bli informanter. Jeg kjenner til andre navn, og jeg føler at enkelte har hatt større press enn det som jeg har hatt, sier han.

I en e-post til NRK skriver kommunikasjonssjef Kim Gulbrandsen at «Etterretningstjenesten har ingen kommentarer til spekulasjoner rundt denne saken.»

Til Nordlys sier pressevakt i Forsvarsdepartementet, Lars Gjemble, at de ikke kommenterer hvem eller om noen har hatt oppdrag for E-tjenesten.

Ølen Betong i Murmansk

Bilde fra tidligere da NRK har vært på besøk hos Ølen Betong.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Kjenner ikke Frode Berg

Når det gjelder Frode Berg og hans påstand om å ha følt seg presset, sier Berge at han ikke kjenner hverken mannen eller saken.

Likevel tror han Berg følte seg tvunget til å si noe om bakgrunnen for at han nå er fengslet.

– Nå blir det bevegelse i saken, og jeg ønsker fokus på E-tjenesten og UD sin behandling i disse spørsmålene veldig velkommen. Dette fremmer ikke Norges forhold til Russland. Det blir bare kaldere og kaldere, sier Atle Berge.