Hopp til innhold

Mener Bryteforbundet prioriterer guttene – forbundet blånekter

Norges OL-håp i bryting går hardt ut mot Norges Bryteforbund på grunn av forskjellsbehandling. Hun får støtte fra en tidligere landslagsbryter, men forbundet avviser påstandene.

Signe og Maja

Maja Erlandsen (innfelt) og Signe Marie Fidje Store har begge kritisert Norges Bryteforbund for å forskjellsbehandle gutter og jenter. Forbundet benekter påstandene.

Foto: Ivan Milutinovic/PER-KRISTIAN STØVRING / Scanpix/MATTEKANTEN

Signe Marie Fidje Store ble en sensasjon da hun kvalifiserte seg til å bli Norges første kvinnelige bryter i et OL.

Mandag fortalte hun Dagbladet at hun vurderer å bytte nasjonalitet på grunn av en konflikt med Norges Bryteforbund.

– Jentene blir ikke satset like mye på. Guttene blir sendt ut på veldig mye i regi av forbundet i forhold til oss, sier hun til NRK.

Hun tok saken til media for å få en endring på det hun mener er forskjellsbehandling fra forbundet.

– På ung jentes konto

Signe Store

Signe Marie Fidje Store er Norges første kvinnelige bryter som har kvalifisert seg til OL. Hun vurderer nå nasjonsbytte for å få bedre behandling.

Foto: Emil Gukild / NRK

Forbundet beskrev uttalelsen som en provokasjon fra Tana-jenta, og at påstandene ikke er seriøse.

– Hva tenker du om nasjonsbyttet?

– Det er en ung jente på 20 år som nå har fått litt blest, og at man da kommer med sånne uttalelser får man ta på ung jentes konto, sier presidenten i Norges Bryteforbund, Tom Holmen.

Store får støtte fra tidligere landslagsbryter Maja Gunvor Erlandsen. Hun har delt landslagserfaringene sine på Facebook, og mener forbundet må anerkjenne at forskjellsbehandling forekommer.

«Det kjipeste var egentlig hvordan våre resulteter ble vurdert. Om vi vant kamper eller stevner, så var det fordi motstanderen var søppel, og om vi tapte, så var det fordi vi jentene var så dårlig å bryte.»

Fra Maja Gunvor Erlandsens innlegg på Facebook

– Tar ikke tilbakemeldinger

– Jeg tror litt av problemet er at de oppfatter det de har gjort som riktig, og så tar de ikke tilbakemeldinger på at det ikke er greit.

Erlandsen tok EM-gull i 2012, og kom på 3. plass i OL-kvalifiseringen. Der stoppet karrieren, på grunn av konflikten med forbundet.

Hun forventer at forbundet innrømmer feilen, og rydder opp.

– Å fornekte det er dårlig gjort overfor alle jentene som har opplevd dette, å si at jentene er problemet og at forbundet ikke har gjort noe feil.

– Stemmer ikke

Norges Bryteforbund vil ikke kommentere innlegget til Erlandsen. Holmen tilbakeviser også Stores påstand om forskjellsbehandling.

– Det stemmer overhodet ikke. Vi har en kjempesatsing med en fulltids trener hentet fra Sverige som kun jobber med jentene, som er veldig få i forhold til guttesiden. Så kostnadene per hode som er på toppnivå er veldig skjevt i jentenes favør.

Maja Erlandsen

Maja Gunvor Erlandsen gav opp brytekarrieren sin, mye på grunn av konflikten med forbundet.

Foto: Vidar Jørgensen/ Norges Bryteforbund / Scanpix

Han sier at dette dreier seg om ambisiøse jenter som ønsket mer støtte enn et forbund kan gi.

– Fellesnevneren for Signe og Maja er at de ikke hadde resultater å vise til før de plutselig slo til med et kjempegodt resultat, og benyttet da anledningen til å rope på ressurser. Det er helt greit, det må vi forholde oss til.

Uttalelsen til Holmen får Erlandsen til å reagere.

– At han hele tiden viser til at vi ikke hadde resultater før vi "plutselig" slo gjennom, underbygger bare mine påstander. Det er så høyt nivå på internasjonal bryting at ingen blir europamester, eller god nok til å kvalifisere til OL, over natten. Vi burde blitt sett og satset på lenge før vi fikk de resultatene, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark