Hopp til innhold

Mener «Monster» politifaglig er helt hårreisende

Fagbladet Politiforum stiller spørsmål ved den totalt fraværende realismen i NRK-serien «Monster».

Monster

Joel Dreyer (spilt av Jakob Oftebro) og Hedda Hersoug (spilt av Ingvild Holthe Bygdnes) følger sjeldent politifaglige råd idet de jakter drapsmenn i NRK-serien Monster.

Foto: Tom Balgaard / NRK

«Grov tjenesteforsømmelse, vil nok mange si om hvordan politiet jobber og oppfører seg i serien.»

Det skriver journalist Torkjell Jonsson Trædal i et ironisk innlegg om politiarbeidet i «Monster». Her gjør han blant annet narr av eksistensen av et Rettsmedisinsk institutt i Vardø, bærbart blålys og tjenestepistol i hanskerommet.

I Finnmark har man hverken pistolhylster eller våpenskrin, så det var rein flaks at hun ikke jaktet videre på skytteren med en isskrape.

Torkjell Jonsson Trædal, journalist i Politiforum

Det eneste han stempler som troverdig i serien, er at hovedpersonen Hedda Hersoug (spilt av Ingvild Holthe Bygdnes) er inne i et vikariat hos politiet.

– Jeg forstår at man tar visse friheter når man lager TV-serier, men det får være måte på, sier journalist Trædal til NRK.

Les hele innlegget hans her: Spoiler-advarsel: Eventyret om et (nesten) kompetent politi

skjermdump

«Kor la eg pistolen?» Det tenker kanskje rollefigur Hedda Hersoug idet hun går rundt i Vardø i det fiktive universet i NRK-serien Monster.

Foto: NRK

Mangler troverdighet

Han stiller spørsmål ved om effekten av serien når feilene er så åpenbare for publikum. I serien er det stort sett to uvenner av etterforskere som undersøker potensielt farlige områder, helt alene med håndvåpen og uten skuddsikker vest.

– Det er helt hårreisende, taktisk sett, sier Trædal.

Det politifaglige står til stryk. I virkeligheten ville lokalt og nasjonalt politi vært involvert i mye større grad.

– Ikke minst ville du hatt tungt bevæpnet og topptrente politifolk som utførte aksjoner, i pansret kjøretøy og kanskje helikopter. Jeg vil jo si at det er mer action enn to etterforskere som lister seg inn i et hus, sier Trædal.

Politi

Ville politifolk med skuddsikre vester og automatvåpen gjort NRK-serien Monster mer spennende? Dette bildet er fra en politiøvelse i Oslo.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Se hele serien her: NRK TV - Monster - 1:7

Ekte politimann i Vardø

Odd Børre Evensen jobber faktisk som politimann i Vardø, hvor politiet i fiksjonsserien holder til. Han plages ikke mye av at serien beskriver en helt annen virkelighet enn den han og kollegaene møter i hverdagen.

– Det som er den løse praten på hvilerommet er at det er langt fra vår hverdag. Men samtidig at det er artig å se film fra lokalområdet. Det er artig å se på de dyktige skuespillerne, sier han.

Der er han og journalisten enige. Selv om Trædal er svært kritisk til serien, mener han likevel at den er svært spennende og underholdende.

– Det er noe som gjør denne serien severdig. Det er skuespillerne og ikke minst de fantastiske bildene fra Finnmark, sier han, som fortsatt har tre episoder igjen å se av serien.

Setter pris på innlegget

Ansvarlig produsent for «Monster», Lasse Greve Alsos, setter pris på innlegget fra Trædal.

– Det er alltid gøy at folk engasjerer seg. Det motsatte er jo en katastrofe for en dramaserie, skriver han til NRK.

Alsos viser til at det allerede i starten inngås en slags kontrakt med publikum om hvilke spilleregler som gjelder i deres fiktive univers brutalt langt nord.

Det er en karakterdrevet mysterieserie, hvor det har vært et poeng for kreatørene at hovedpersonens profesjonelle famling i yrkeslivet gjenspeiler og belyser deres famling i livet. At dette ikke gjenspeiler virkelighetens yrkesliv er vi klar over, og det er ikke uventet at det kommer reaksjoner på dette. Det kan vi fint leve med

Lasse Greve Alsos, ansvarlig produsent «Monster»

Les også: Spoiler-advarsel: Lå naken på vidda i syv grader under innspilling

Flere nyheter fra Troms og Finnmark