NRK Meny
Normal

Mener 1. mai-engasjementet går i bølger

Gerd Kristiansen markerte sin siste 1. mai som LO-leder i Kirkenes i Finnmark.

Gerd Kristiansen

LO-leder Gerd Kristiansen mener statens sterke rolle i samfunnet er viktig å bevare. Det var en av hennes kampsaker mandag.

Foto: Amund Trellevik

– Kirkenes er en spesiell plass i arbeiderbevegelsens historie. Det var den første fagbevegelsen som kom ordentlig i gang – og den har stått sterk i Kirkenes, sier Gerd Kristiansen, som i dag marsjerte med de oppmøtte innbyggerne i Kirkenes under deres 1. mai-tog.

Den avtroppende LO-sjefen var spent på hvor mange som ville møte opp under 1. mai-arrangementet.

Det var få flagg gjennom boligfeltene i Kirkenes sentrum tidligere på dagen.

– Har dere mistet målgruppa deres?

– Nei, men dette med 1. mai går i bølger, og har gjort det opp gjennom tidene. Men jeg mener at vi i år har noe å mobilisere for, så jeg er spent på toget sier hun.

Kirkenes

LO-lederen har valgt å legge markeringen til Kirkenes, en by hvor hjørnesteinsbedriften Sydvaranger Gruve gikk konkurs vinteren 2015.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Beholde norsk eierskap

En av de viktigste kampsakene til Kristiansen denne 1. mai er salg av norske naturressurser.

– Det å beholde norske verdier på norske hender ser vi er viktig. Det er med å skape arbeidsplasser og vi er også med å holde kontroll på våre egne naturressurser. Man prøver seg hele tiden ved å fjerne statens sterke rolle i samfunnet.

Hun trekker fram leveringsplikten som et eksempel.

Balansere næringene

Gerd Kristiansen

LO-lederen var på plass i Kirkenes 1. mai.

Foto: Amund Trellevik

En annen sak LO-lederen tar opp på 1. mai var balansen mellom gruvevirksomhet og reindrift.

– Jeg er opptatt av å finne balansen mellom å ta i bruk naturressurser vi har til rådighet og de næringene vi allerede har, slik som reindrifta. Både bergverk og reindrift er viktige næringer i nord, og vi må klare å få til en sameksistens. Det handler om dialog og kommunikasjon, og at vi klarer å ta hensyn til hverandre, sier hun til NRK.

Gerd Kristiansen slutter i sin jobb som LO-sjef i mai. LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen er eneste kandidat til å ta over som LO-leder på LO-kongressen 8–12. mai.