NRK Meny
Normal

300 km på sykkel med mamma: – Håper jeg ikke blir arveløs

Det er sjeldenta at barn og foreldre deltar sammen i en idrettskonkurranse. Og når man skal sykle 300 kilometer i kanskje verdens tøffeste terrengritt sammen med moren sin, kan familiære diskusjoner fort forekomme.

Petter og Evy Ann

Petter Løksa Bellika og Evy-Ann Løksa rett før start.

Foto: PRIVAT

Tor Eirik sykler med mor, Petter sykler med mor, og Emma Kristine sykler med far.

Men det er ingen søndagstur de har lagt ut på. Sammen med arvingene stilte foreldrene til start på terrengsykkelrittet Offroad Finnmark, kanskje verdens hardeste terrengsykkelritt, torsdag kveld.

– Håper jeg ikke blir arveløs

klar for Offroad
Foto: Kristian Sønvisen Bye / NRK

Med 300 kilometer over Finnmarksvidda, lite søvn, og til tider lavt blodsukker, kan bli utfordrende.

– Vi håper jo at vi fortsatt kan være mor og sønn etterpå, og at jeg ikke blir gjort arveløs i løpet av turen. Man har jo ikke den største tålmodigheta etter 25 timer på sykkelsetet, sier Petter Løksa Bellika, som sykler sammen med moren Evy-Ann Løksa.

Han insisterer på at det vil bli en utfordring å henge på moren, da hun har flere år med trening bak seg. Hun er litt uenig.

– Jeg tror det kommer til å bli en fin tur for mor og sønn, men han tuller nok litt, det blir nok mer jeg som henger etter han, sier hun.

– Uvanlig kombinasjon

Nærmere 200 deltagere var samlet til ryttermøte før start på Offroad Finnmark 300 i Alta torsdag, og av dem sykler tre lag sammen med sine foreldre.

En uvanlig kombinasjon i idrettssammenheng.

– Som utøvere på samme lag er det en rar kombinasjon. Jeg tror vel at unntakene er ganske overbevisende, om at der det fungerer, så fungerer det veldig bra, sier Tronn Åskar Skjerstad.

Han fikk rittet i julegave av datter Emma Kristine Skjerstad, og de to syklet også rittet i fjor. Hun forteller at hun har blitt sterkere siden sist, noe som gjør det lettere for de begge to. Far er enig.

– Vi er mye mer jevnbyrdighet fysisk, og i dette løpet her kan det godt hende at det er Emma som ligger foran, at det er hun som er sterkest, sier Tronn.

Far og datter sykler Offroad Finnmark

Emma Kristine og Tronn Skjerstad har syklet Offroad Finnmark før, men håper det skal gå bedre i år da de er mer jevnbyrdige fysisk.

Foto: Kristian Sønvisen Bye / NRK

– Må høre på hovedsponsoren

– Før måtte jeg lokke med sjokolade for å få med han på tur, nå er han foran hele veien. Jeg tenkte at det var kjempebra helt til han begynte å snu seg og kjefte på mora som han mente syklet litt for tregt, sier Hilde Skaret, som sykler sammen med sønnen Thor Eirik Skaret Monsen.

– Hvorfor sykler dere sammen?

– Hun er jo hovedsponsoren min, så jeg må nesten gjøre som hun vil, fleiper Thor Eirik.