Måtte spise alene på 17. mai – men fikk ny feiring i gave av ildsjel

Ildsjel fra Haugesund ordnet ny 17. maifeiring for Ruth (96), Ero (97) og Målfrid (88) ved eldresenteret i Kirkenes – som ble nektet å spise middag sammen på grunnlovsdagen.

Ero Edvartsen, Ruth Sibblund og Målfrid Helseth

Ero Edvartsen (97), Ruth Sibblund (96) og Målfrid Helseth (88) måtte feire 17. mai alene på rommene sine på eldrehjemmet i Kirkenes, men fikk uventet en ny feiring med finnbiff og bløtkake i gave av ildsjel fra Haugesund.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Historien om 96 år gamle Ruth Sibblund fra Kirkenes som måtte feire 17. mai alene på sitt rom på eldresenteret i Kirkenes gikk Norge rundt forrige uke.

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at Sør-Varanger Avis fortalte om beboerne som ville samles i senterets kantine for felles middag – noe ledelsen sa nei til.

– Vi var noen damer som hadde lyst å spise 17. mai-middagen sammen. Spiserommet som vi bruker til hverdags står jo tomt likevel, og vi klarer oss jo selv – men nei. Det kunne vi ikke få, sa Sibblund til Sør-Varanger Avis på grunnlovsdagen.

Reagerte på medieoppslag

Men mandag 22. mai ble til et nytt 17 for Ruth og en håndfull andre beboere.

Astri Pedersen i organisasjonen Hjerte for mennesker kastet seg rundt da hun leste saken. Etter et par-tre telefoner fikk hun byens næringsliv til å spandere både middag og kake.

Kirkenes skolemusikkorps stilte også opp.

– Jeg la merke til saken via sosiale medier. Den fikk meg til å reagere, først og fremst fordi jeg synes det er så trist at de ikke fikk en hyggelig 17. mai. Selv om man bor på omsorgssenter har man krav på en fin feiring på en slik dag, sier Pedersen til NRK.

Kirkenes skolemusikkorps

Kirkenes skolemusikkorps stilte opp og spilte 17. mai-sanger for de eldre ved omsorgssenteret den 22. mai.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Ordføreren blir også gammel en dag

Ruth Sibblund, Ero Edvartsen og Målfrid Helseth setter alle pris på initiativet til Astri Pedersen. Mens skolemusikkorpset spiller kjente 17. mai-låter fra utsiden av senteret forklarer Ruth hvordan årets feiring ikke ble som planlagt.

– Vi mente at vi kunne sitte her sammen og spise maten vår og ha det litt koselig. Men det gikk ikke.

– Hva synes du om det?

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det var de som arbeider her som kom og ga oss beskjed, men det må jo være ledelsen som holder på sånn. De som jobber her kan jo ikke noe for dette. Hadde de fått ordre om at vi skulle få lov til å spise her, ville vel det skjedd, sier hun.

88 år gamle Målfrid Helseth sier hun ble «forbannet» da hun skjønte at det ikke var mulig å få til en felles 17. mai-sammenkomst.

– Vi mener at det ikke er rett av ledelsen å ta ifra oss den gleden det er å sitte sammen ved bordet her. Vi har lov til å si ifra, vi behøver ikke tie stille hele tiden, sier hun.

Ero Edvartsen (97) understreker at det er fint å bo ved omsorgssenteret, men han savner mer samkvem med andre beboere.

– Jeg synes det er litt snålt at kommunen ikke har råd til at vi kan komme sammen på 17. mai. På en slik dag bør man gjøre det lille ekstra, sier han og legger til:

– Dette er jo en politisk beslutning. Ordføreren bør jo selv tenke at han selv skal bli gammel en gang.