Måtte forklare seg i retten etter undervisning om overgrep i barneskolen

Caroline Bjørnstad ved Senter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) var innkalt av forsvaret til en nå overgrepsdømt 23-åring.

Caroline Bjørnstad

Caroline Bjørnstad i SMISO hjelper skoler å undervise elever på barneskoler om seksuelle overgrep. I november var hun innkalt til lagmannsretten for å vitne i en overgrepssak.

Foto: Erik Lieungh

Som ansatt ved SMISO lærer Caroline Bjørnstad barn å sette ord på hva som er greit og hva som ikke er greit av voksne å gjøre mot barn.

Undervisningen skjer på barneskolen, i regi av senteret.

Nylig ble Bjørnstad innkalt som vitne i en overgrepssak i lagmannsretten. Ikke for å vitne for den fornærmede jenta, men hun var innkalt av forsvareren til en 23 år gammel mann – tiltalt for seksuell omgang med barn under 14 år.

Årsaken er at SMISOs undervisningsopplegg har blitt vist for klassen til den fornærmede jenta, og forsvareren mente dette kunne være grunnen til at jenta kom med så detaljerte beskrivelser av overgrepene.

– Jeg måtte forklare hva undervisningen konkret hadde sagt, og hvilke eksempler som var brukt på overgrep, sier Bjørnstad.

Hun sier det var ubehagelig å måtte vitne i lagmannsretten, vel vitende om at det var i den overgrepssiktedes interesse.

Hammari og Hevnkjell

Bistandsadvokat Line Hammari og Statsadvokat Torstein Hevnskjel i lagmannsretten i november. Aktors forslag til straff i saken ble fulgt og 23 åringen som sto tiltalt ble dømt til fengsel i 4 år.

Foto: Erik Lieungh

Kan ha blitt påvirket av undervisning

Forsvarsadvokat Derya Incedursun mener det var viktig å få høre hva barna ble fortalt under undervisningen.

– Vi har prøvd å bevise at informasjon denne jenta sitter med, eller det hun har forklart seg om, like mye kan komme fra dette incestsenteret.

Incedursun mener det er samsvar mellom det incestsenteret har undervist om og jentas forklaring.

Mener undervisning har avdekt overgrep

Men er det sånn at unger fabrikkere påstander om overgrep? Det skjer, men i svært få tilfeller, sier Ståle Luther ved Statens barnehus i Tromsø.

– Vi snakker om veldig få forhold av tusenvis av avhør. Det er heller ingen forskning som skulle tilsi at barn er mer tilbøyelig enn andre til å fortelle om ting som ikke har skjedd, sier han.

Han har ingen tro på at overgrepsundervisningen til SMISO kan være skadelig, og sier det er tilfeller hvor undervisningen har ført til at barn har fortalt om overgrep.

Ståle Luther

Ståle Luther ved Statens barnehus i Tromsø mener undervisning om seksuelle overgrep i barneskolen har bidratt til å avdekke overgrep.

Foto: Petter Strøm / NRK

Ikke i tvil om undervisningen

På SMISO er de trygge på at rettssystemet uansett ville ha avdekket en falsk forklaring. Enten i retten eller på Barnehuset.

– Skaper det tvil om hele prosjektet med å undervise om overgrep i barneskolen, når det kan bli brukt mot barna i en overgrepssak?

– Nei, det gjør det definitivt ikke. Det er viktig å undervise, og ungene må ha kunnskap. De må ha kunnskap om det gode og det normale, sier Bjørnstad ved SMISO.

Mannen som satt tiltalt i saken ble dømt til fengsel i fire år av Hålogaland lagmannsrett, etter å ha anket dommen på over fem års fengsel fra Alta tingrett. 23-åringen har nå anket avgjørelsen til Høyesterett.