Hopp til innhold

Marsjerte for klimaet: Vil ikke ha palmer i Finnmark

Naturvernforbundet i Finnmark vil ha snø, ikke palmer, i fylket i fremtiden, og vil derfor ha bort fossil energi. – Meningsløst, sier Fremskrittspartiet.

Verdens nordliste klimamarsj

Klimaengasjerte samlet seg i Hammerfest ved verdensarven; Meridianstøtten, som viser kloden i sin helhet på en sokkel av granitt.

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Vi elsker snø, og vil ha bort fossilt brensel. Olje, kull og gass, sier Annie

"Verdens nordligste klimamarsj"

Annie L. Henriksen under dagens arrangement.

Foto: Jarl Hugo Frisk

Leonore Henriksen, leder av Naturvernforbundet i Vest-Finnmark.

Hun frykter at Finnmark i fremtiden vil bli fri for snø om ikke verden når togradersmålet som er fremforhandlet i internasjonale klimaforhandlinger.

– Anngår oss

Snart møtes klimaforhandlerne på nytt, i Paris. Derfor arrangerte Naturvernforbundet i dag, søndag, «verdens nordligst klimamarsj», i olje- og gassbyen Hammerfest. 32 personer møtte opp.

– At kloden varmes opp er en trussel for mennesker og natur. Vi må nå togradersmålet, hvis ikke går det veldig dårlig, sier Henriksen.

Hun sier at klimaendringene allerede merkes i Hammerfest. Skiføret er dårligere og snøen i skavlene er blitt sortere som følge av forurensning.

– Mange ønsker å ha palmer i stedet for snø i Finnmark, men klimagassene som varmer opp kloden fører med seg miljøkatastrofer og driver folk på flukt i konflikter, krig og fremmede verdener. Dette blir å angå oss. Veldig mye, sier Henriksen.

– Frp: Meningsløst

Henriksen etterlyser at norske politikere tar miljøet og klimaet på alvor, men dette synes deles ikke av Fremskrittspartiets miljøpolitiske talsperson, Oskar Grimstad:

Han mener det er «meningsløst» å ville ha bort fossil energi.

Oskar Grimstad

Oskar Grimstad har tro på at forhandlerne i Paris vil finne frem til løsninger som fører til ikke økt solbrillebruk i Hammerfest.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Norge er den produsenten et petroleumsprodukt som har lavest utslipp. Hvis vi kutter ut å produsere olje og gass blir andre land med større utslipp ta over. Da kan vi ende opp med et regnskap der naturen stiger mer.

På klimatoppmøtet i Paris i desember 2015 skal verdens land bli enige om hvordan de vil løse klimaproblemet.

– Når vi nå ser at 170 land er villige til å gjøre forpliktende kutt, føler jeg meg trygg på at vi, gjennom vilje og teknologiutvikling, sørge for oss den oppvarmingen som til nå ser ut til å ende på 2,7 grader, vil ende på et lavere nivå.

Global marsj

Klimamarsjen i Hammerfest er et symbol på den globale klimamarsjen, som har fått mennesker kloden rundt til å fortelle at det haster for kloden med å redusere fossilt utslipp, foran klimatoppmøtet i Paris.

Henriksen er fornøyd med dagens arrangement:

– Det var kjempeartig å oppløftende å arrangere klimamarsjen. Det er artig å kjenne på at vi er mange i hele verden som går sammen. Millioner av mennesker på 2000 steder, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark