NRK Meny
Normal

Mari Boine synger for bredbånd til bygda

Den internasjonale artisten Mari Boine skal fikse bedre internett til den lille bygda Stabbursnes i Finnmark ved å holde konsert.

Mari Boine på Eurosonic 14.01.10

Mari Boine vil hjelpe til med å skaffe fibernett til vestsiden av Porsanger. Her er hun på Eurosonic i 2010.

Foto: Per Ole Hagen, NRK

– Jeg tenker at hvis jeg kan gjøre en forskjell, så gjør jeg jo det. Noe skal man jo bruke denne berømmelsen til, sier hun.

Mari Boine skal holde minst en innsamlingskonsert i morgen, til et formål som er litt uvanlig:

Den verdenskjente artisten stiller nemlig opp for å forbedre internettet på vestsiden av Porsanger i Finnmark.

Mari Boine var det mest naturlige valget når Kringkastingsorkestret for første gang skulle samarbeide med en samisk artist. Konserten "Gilvve gollát" ble fremført i Kautokeino i forbindelse med konferansen WITBC, som samlet verdens urfolks kringkastere.

Trenger 500.000 kroner

– Det er for å få fiber. Jeg skjønner jo at det er mange av småbedriftene som sliter, for alt foregår jo på nett nå for tiden, sier hun. Boine er selv bosatt i Stabbursnes.

Ideen kom da hun og svigerdatteren gikk innom Stabbursnes Naturhus og Museum. Daglig leder Gry Ingebretsen kunne fortelle at også de var svært frustrerte over nettet.

Ifølge Ingebretsen kommer beløpet for å få fiber på plass litt an på hvor mange privatpersoner som vil koble seg på, men at det nok vil bli på rundt en halv million.

Stiller opp tross skriveperiode

Mari Boine

Mari Boine har egentlig satt av denne perioden til å skrive låter.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

– Det er veldig artig, vi håper at vi klarer å få litt publikum så det blir noen inntekter. Nå har vi solgt ca. 70 billetter, sier Gry Ingebretsen, som håper at Naturhuset er fullt i morgen klokken 19.00.

Det er ikke bare bare å booke Mari Boine til konserter i disse dager, så opptredenen er ganske eksklusiv.

– Nå har jeg en skriveperiode hvor jeg skriver nye sanger, og har derfor ikke sagt ja til så mange konserter i det siste. Men når det kommer forespørsler som er så nært sier man ja, fordi man er den sirkushesten man er, sier hun.

Grunnen til at hun har mulighet til å stille opp er at hun skal opptre i Karasjok på Beskenjarga Rock, på lørdag. Musikerne hennes har kommet opp til Finnmark i den anledning.

– De stilte sporty opp og støtter fiber til vestsiden av Porsanger, spøker hun.

Laster kart, vennligst vent...

Les også: Har arrangert Mari Boines musikk til kor