NRK Meny
Normal

Mangler elevhybler i Alta

Dårlig økonomi gjør at det kan ta flere år før nye elevhybler i Alta er på plass.

Komsahøyden studentby

Finnmark fylkeskommune sa opp leien av over 60 hybler i studentbyen på Komsa i år. Studentsamskipnaden og universitetet i Alta trenger hyblene selv etter at søkertallet til Alta har økt.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Mangel på elevhybler i Alta er stor, og situasjonen kan bli verre de neste årene.

Alta kommune ber derfor fylkeskommunen prioritere saken.

– Vi er i den posisjonen at vi har et presse leiemarked i Alta. Vi er litt heldig at vi har mange vertsfamilier. Men vi står i en situasjon hvor vi kan risikere at hyblene på elevheimen ikke kan brukes i framtiden, sier ordfører i Alta, Monica Nilsen.

Kan bli verre

Situasjonen er ikke optimal for elever som kommer utenbys fra og skal bo å gå på Alta videregående skole. Mangelen på hybler kan bli verre de neste årene og kommunen har derfor sendt brev til fylkeskommunen om å prioritere elevhybler.

Monica Nielsen - sykehusstruktur

Ordfører i Alta Monica Nielsen (Ap).

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Det er viktig å drøfte situasjonen med fylkeskommunen og få lagt en plan for å ivareta elevene som ønsker å ta sin utdannelse i Alta, sier Nilsen om hva de skrev i brevet.

Leder av hovedutvalget for kompetanse i Finnmark fylkeskommune, Johnny Ingebrigtsen, sier han tar situasjonen alvorlig.

– Usikkerheten for elevene ønsker jeg å få bort. Det skal ikke være slik at det blir for tungt slik at ungdommen hopper av, sier Ingebrigtsen.

Skal ta avgjørelse

Fylkeskommunen blir nå å prioritere saken. Først i oktober 2016 kan det komme en avgjørelse fra fylkeskommunen. Enda lengre tid kan det går før de første elevhyblene står klare.

– Det går nesten et år i avklaring. Så er det en byggeperiode, hvis det blir noe av. Så det kommer til å ta noen år, sier Johnny Ingebrigtsen.

Johnny Ingebrigtsen

eder av hovedutvalget for kompetanse i Finnmark fylkeskommune, Johnny Ingebrigtsen, sier han tar situasjonen alvorlig.

Foto: Erik Lieungh

Dårlig økonomi

Det er økonomi som gjør at ikke det allerede er etablert nok hybler for skoleelevene, sier Johnny Ingebrigtsen.

– Vi har så stor lånegjeld i fylkeskommunen. Hadde vi penger nok så skulle vi kjøpt og bygget dette. Men vi må passe på pengene. Så håper jeg vi får en avgjørelse i fylkestinget hvor de fleste er enige, sier Ingebrigtsen.

Inntil videre, må fremtidige elever ved Alta videregående skole, kjempe om boplass på det private markedet.