Mange vil lese om tvangsevakueringen i nord

En knapp uke etter lansering av boka «Brent jord» kan forfatter Asbjørn Jaklin notere seg stor interesse.

Befrielsen av Nord-Norge

Original bildetekst: Søndag den 22. oktober i år rykket russerne over den norske grense i Nord-Norge, og tre dager senere var Kirkenes og store deler av Sør-Varanger befriet. En av de første novemberdager ankom fra Storbritannia en avdeling spesialutdannede norske tropper sammen med en norsk militærkommisjon. Tross tyskernes ordre om tvangsevakuering av sivilbefolkningen sammen med de retirerende styrker, var en stor del av innbyggerne blitt igjen. Bildet viser sivile og soldater på en russisk lastebil i Kirkenes-avsnittet.

Foto: Ukjent fotograf

Den nye boka til Asbjørn Jaklin om tvangsevakueringen i Finnmark og Nord-Troms selger så godt at forlaget Gyldendal melder et nytt opplag. Totalopplaget teller nå 10.000 eksemplarer.

– Vi merker en enorm interesse for «Brent jord». Dette er svært viktig krigshistorie som angår hele landet, sier forlagsredaktør i Gyldendal, Bjørn Olav Jahr.

Kalenderen viste 1944– 45 da den brutale historien utspilte seg i nord.

Video Tvangsevakuering av Finnmark - huleboerne på Sørøya

Finnmarks befolkning ble hardt rammet det siste året av Den andre verdenskrig, da sovjetiske tropper kom inn over grensen for å befri de nordligste områdene fra nazistisk, tysk okkupasjon. Kampene førte til omfattende materielle ødeleggelser, og jaget titusenvis av mennesker på flukt.

Foto: Nyhetsspiller

50.000 ble tvangsevakuert

17.000 bygninger ble brent ned, nesten tre ganger så mange som i resten av Norge. Av disse var 11.000 bolighus. Befolkningen ble tvangsevakuert og de tyske okkupasjonsstyrkene startet den brente jords taktikk.

50.000 innbyggere ble tvangsevakuert. De ble i hovedsak sendt med båt, først til Tromsø, så videre sørover. 25.000 fulgte hjemmefrontens oppfordring om å motsette seg evakueringen. De gjemte seg for tyskerne i huler og gammer.

Familie fra Kautokeino i november 1944

Norge under tysk okkupasjon - november 1944. Bildet viser en familie fra Kautokeino som ble spredt for alle vinder, men fant hverandre igjen som flyktninger i et lite skogsamfunn i Finnmark.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

20. oktober 1944 gikk de første sovjetiske soldatene over grensen, og den 25. oktober ble de 3.500 menneskene som hadde gjemt seg i gruva ved Bjørnevatn befridd, og det norske flagget heist på frigjort norsk område.

Brenning Vadsø

Vadsø ble i stor grad ødelagt av sovjetisk bombing i august 1944. Bildet viser ruinene av forretningsstrøket i Vadsø.

Foto: Scanpix / NTB scanpix