Malene (22) har VM i sikte: – Andreplass er uaktuelt

Malene Trosten Andersen har vunnet flere konkurranser i USA. Til våren vil hun bli verdensmester på hjemmebane.

Malene Trosten Andersen

PÅ STARTLINJA: Malene Trosten Andersen fra Vadsø gjør det bra i regionale konkurranser i USA, men hun sikter høyere.

I Minnesota, USA, er det en dårlig vinter uten snø, men Malene Trosten Andersen (22) virker glad i telefonen.

Det har vært en god sesong for skuterkjøreren fra Finnmark. Både hun og kjæresten Martin Moland gikk til topps under regionale skutercrosskonkurranser i Quadna Mountain Park sist helg, til tross for at Andersen skadet foten under et løp.

– Jeg ble påkjørt, men det er ikke så ille, sier hun kjekt. Vondt i foten eller ei, Andersen fortsatte å kjøre utover dagen, og vant klassen. Morgenen etter fikk hun ikke på seg skoen, men det tar hun ikke så tungt.

– Kræsjing hører med i denne sporten, sier vadsøjenta. Hun har opplevd flere ulykker, men det har ikke satt en stopper for kjøringen.

Malene Trosten Andersen

MINNESOTA: Andersen vant både første og andre heat i klasse Pro AM Women, og kom på tredje plass i Sport-klassen for kvinner og menn.

Foto: Privat

I mindretall

Andersen er en av få norske jenter som kjører snøskutercross. Mens miljøet i Sverige vokser, kjører stadig færre norske damer.

– Det er kjempetrist at det har blitt sånn. Det er mange juniorer som er interessert i å kjøre, men jeg vet ikke hvor de blir av. Nå er det kun 4–5 norske jenter som kjører, sier Andersen som har kjørt skuter i 5 år.

Møt Andersen i programmet «Min idrett: skutercross».

Antallet på kvinnelige utøvere varierer. I fjor måtte reglene i NM for damer endres, fordi et visst antall kjørere må delta for at noen skal kunne bli kåret norgesmester. Andersen er usikker på når det blir forhold for å konkurrere om norgesmesterskap igjen, men til våren kommer VM til Norge.

I Alta skal herrer 9. april sloss om tittelen verdensmester i snøskutercross, mens damer skal kjempe om seier i World Cup. Og Andersen har klare mål:

– Jeg skal vinne. Man kjører for å bli best, ikke for å bli nummer 2.

Malene Trosten Andersen

Andersen tenker ikke på at skutercross er en farlig sport: – Det kan man ikke hvis man skal bli best, sier hun.

Foto: privat

Planlegger skuterfest

Norges Motorsportforbund fyller 100 år i 2016. VM i skutercross er blant arrangementene som skal markere jubileet og i april kommer verdens beste skuterkjørere til Finnmark.

– Vi regner med å lage skikkelig skuterfest i Alta den helgen, sier Karl Ivar Kristensen i Norges Snøscooterforbund som er leder for kommende VM.

Snøskuterkjøring er en stor sport i Skandinavia og andre nordiske land som Canada, USA, Russland og Japan. I Finnmark er skuteren imidlertid en naturlig del av hverdagen for folk flest, og det gleder Kristensen at Alta blir vert for et skuterarrangement i verdensklasse.

– VM er stort. Det som er vårt problem, er at når man kommer langt nord blir tankegangen: Vi er ikke store nok og vi er ikke mange nok til å arrangere dette. Men vi har klart å få det til og det blir knallbra, lover Kristensen.