Maktmisbruk av Mattilsynet, mener hundeeiere

Det er drømmen om hundekjøring og turisme som fraktes vekk. Med tvang kjører Mattilsynet bort en hel kennel, etter å ha konkludert med brudd på dyrehelsereglene.

Mattilsynet fjerner hunder

Mattilsynet fjernet mandag 26 hunder fra en kennel i Maze, etter en rettslig kjennelse om dårlig hundehold.

Foto: Robin Mortensen

En enslig hund bjeffer på gårdsplassen på en kennel i Maze i Kautokeino kommune.

Politiet og Mattilsynet tvangsfjernet mandag morgen hele kennelen til samboerparet Brita Berit Gaup og Janos Gaup på grunn av dårlig dyrehold. Mattilsynet mener eierne ikke klarer å ta vare på de 26 hundene i kennelen, og har derfor fraktet dem bort.

– Jeg synes ikke noe om det. Jeg forstår ikke hvorfor hundene ikke kunne være her, i steden for på Holmen gård. Der blird e satt i bur. Hva er bedre for en hund enn å være der den er kjent. Her gikk de iallefall fritt, sier Brita Berit Gaup.

Avviser beskyldningene

26 hunder ble i dag tvangsfjernet fra en hundegård i Masi i Kautokeino.
Mattilsynet mener eierne ikke klarer å ta vare på hundene.
Eierne reagerer på aksjonen, og kaller den maktmisbruk.

Eierne reagerer på aksjonen og kaller det maktmisbruk av Mattilsynet. Brita Berit Gaup avviser beskyldningene om at hun ikke kan ta vare på hundene, og at dem har vært for mager.

– Ingen av våre hunder var magre. Det er jo vær , mygg, varme og pelsskifte som gjør at hundene ser tynne ut. Så hadde vi to hunder som hadde spist småstein og da blir det jo blokkeringer. Da hundene var hos veterinære var de helt i orden, mener hun.

Tilbake gjenstår nå bare oppryddinga. Etter et og et halvt år med saksbehandling og dom i tingretten, skal kennelen avvikles. Hundene er fraktet midlertidig til Holmen hundesenter i Alta.

Alvorlige brudd

– Det er en lang sak med alvorlige brudd på dyrevelferdsloven over tid som er bakgrunnen for at mattilsynet aksjonerte i dag, forteller regiondirektør i Mattilsynet Torkjell Andreasen.

Han sier at det i denne typen saker er rutine for Mattilsynet å ha med politiet. Det for å sikre at de får jobbet på en god og trygg måte.

– Når det gjelder tidspunkt så er det noe vi kommer fram til i samråd med politiet, sier Andreasen.

Ville kjøre hund med turister

Janos Gaup og Brita Berit Gaup

Samboerparet Brita Berit Gaup og Janos Gaup sier de vil gå videre med anke i denne saken.

Foto: Robin Mortensen

På det meste har paret holdt 50 hunder i kennelsen. Gaup forteller at de ønsket å starte med hundekjøring for turister i Kautokeino.

– Vi har ikke holdt på i så mange år, rundt 3-4 år. Vi har bygd opp og bygd opp, og investert masse penger i alt det her, med hundegården, sleder, skuter, firehjuling og seletøy.

Hun mener at Mattilsynet har gått over streken og jobber nå med å anke kjennelsen fra tingretten til lagmannsretten.

– Maktmisbruk

– Det er maktmisbruk rett og slett. Jeg tror de ikke liker oss fordi vi går i forsvar for hundene, sier Gaup.

– Det er vanskelig for meg å kommentere det konkret. Vi mener denne saken er behandlet på en ordnetlig måte gjennom to instanser i Mattilsynet, og gjennom en rettslig behandling. Det bygger fullt opp om vedtaket vi har gjort om aktivitetsnekt som sådan, sier Andreasen.

Saken kan på nytt bli tema i retten, men innen 24. januar må likevel hundene få et nytt hjem, ellers blir de avlivet.