Det var en av spillerne på ishockeylaget fra Kirkenes som kom på ideen om å legge treningen til Sydvaranger Gruve. Han jobber til daglig i dagbruddet.
– Da han så at det var helt speilblank is nede i gruva, tenkte han at det ville være fint å spille hockey der, sier Claus Bergersen, en av veteranene på hockeylaget.
– Alle syntes det var en glimrende ide. Så vi heiv oss med på det, sier Claus.
Foto: Svenn Yngvar Pedersen
Mye måking
Kirkenes Puckers består av om lag 60 spillere fordelt på et barnelag og et seniorlag.
Til daglig trener hockeylaget på en utendørsbane i Kirkenes sentrum. Før den litt uvanlige treningen kunne begynne, måtte alle ta i et tak for å rydde «banen» fri for snø.
– Det var heldigvis ikke kommet så mye snø. De hadde kjørt bort litt snø med en ATV, i tillegg måket vi en del for hånd. Det var ikke mer arbeid enn det vi er vant med på hockey banen i byen i Kirkenes, sier Claus.
Laget er vant til å bruke mye av treningstiden deres på å klargjøre banen i sentrum.
– Vi bruker mye tid på å holde banen fri for snø. Så smelter isen bort fra oss tidlig i påsken. Også tidlig i sesongen i november hender det at isen smelter flere ganger. Det er en god del arbeid med en slik utendørsbane, sier han.
Kirkenes Puckers i Sydvaranger Gruve. I bakgrunnen kan man se flere av maskinene som har blitt brukt i gruva.
Foto: Svenn Yngvar PedersenDrømmer om ishall
Selv om laget er vant til spartanske treningsforhold, har de en drøm om få hall å trene i. Per i dag har de heller ikke garderober for skifting.
– Vi har jobbet for det i mange herrens år. Vi fikk jo også idrettsfunksjonell forhåndsgodkjenning av kulturdepartementet til å bygge ishall, men det var finansieringen det skortet på. Vi kunne fått dekt halvparten av kostnadene fra kulturdepartementet og fylkeskommunen, men vi manglet fortsatt 15 millioner for å få realisert en ishall. Dette fikk vi ikke til, sier han.
Sydvaranger Gruve har vært svært viktig for utviklingen av Sør-Varanger.
Foto: NRKUnik hockeybane
Gruva hockeytreningen var lagt til har tidligere vært hjørnesteinsbedriften i Sør-Varanger. På det meste var det over 1.500 ansatte i selskapet.
I 2015 mistet mellom 350 og 400 ansatte jobben da gruvebedriften gikk konkurs, og nå er det ingen aktivitet i gruva.
Hockeybanen i dagbruddet til Sydvaranger gav alle på treningen en minnerik trening, ifølge Claus.
– Det var en kjempeflott is og en spektakulær opplevelse, sier han.