Hopp til innhold

Veteranen er blant de siste i Norge som får medalje

Nordkapp (NRK): Magnus Vangen (94) fikk onsdag deltagermedaljen for sin innsats under andre verdenskrig. Forsvaret har stadig færre slike medaljer å dele ut.

Magnus Vangen (94) mottar deltagermedaljen for sin innsats under andre verdenskrig i Nordkapp rådhus i Honningsvåg onsdag 6. november 2019

Det var etter at sønnen fant Vangens gamle tjenestebevis fra polititroppene og la det ut på Facebook, at noen nominerte faren til medaljen.

Foto: Tarjei Mo Batalden / NRK

Noen har satt fram en pumpekanne med kaffe, og på bordet er det dekket på med snitter. Det står en blomsterbukett der, men stearinlysene har ingen tent.

Det er en beskjeden feiring i den brune kommunestyresalen, der en krigsveteran endelig mottar sin utmerkelse. Han er kledd i sin fineste, mørkeblå, stripete dress, med mansjettknapper i skjorteermene.

To av Magnus Vangens voksne barn var tilstede under utdelingen av deltagermedaljen i Honningsvåg 6. november 2019.

Magnus Vangen skal feire med middag på restaurant. Her med to av barna, Bjørn-Arne (t.v.) og Vigdis Vangen.

Foto: Tarjei Mo Batalden / NRK

Magnus Vangen (94) har med seg to av sine barn, og en familievenn for å feire anerkjennelsen, og medaljen.

Siden 1945 har flere enn 100.000 nordmenn og utlendinger mottatt deltagermedaljen etter andre verdenskrig.

Overrekkelsen til Vangen er en av de siste utmerkelsene for innsats under andre verdenskrig som deles ut i Norge, og den aller siste planlagte i Finnmark.

Grenselos og sanitetsmann

Vangens motstandskamp startet som pøbelstreker mot de tyske okkupantene, men utviklet seg raskt til organisert arbeid. Som grenselos hjalp han mange å flykte over grensa til Sverige, men til slutt måtte han flykte selv. Tyskerne hadde fått høre om hva han drev med.

I Sverige fikk han opplæring i helse og hygiene i saniteten og gikk inn i polititroppene i de frie, norske styrkene. Etter krigen ble han sendt til Tromsø. Der bidro han blant annet med å frakte russiske soldater tilbake til Murmansk, og frigitte franske soldater hjem igjen, sier han til Forsvarets forum.

Magnus Vangen (94) tildeles deltagermedaljen av HV-17-sjef Stein Høye i Honningsvåg 6. november 2019

Sjef for heimevernsdistrikt 17, Finnmark, deler ut deltagermedaljen på vegne av Kongen.

Foto: Tarjei Mo Batalden / NRK

Siden Vangen ble dimittert i 1945 har han bodd i Honningsvåg i Nordkapp kommune. Der har han vært med på å bygge opp igjen landsdelen, som ble helt ødelagt og brent den siste krigsvinteren.

Siste planlagte utdeling

Selv om Vangen fikk den siste planlagte medaljen i Finnmark, legger ikke Forsvaret skjul på at de ikke har noen komplett oversikt over om flere skulle hatt medaljen.

– Dette betyr ikke at det ikke er noen som bor i Finnmark som burde hatt medaljen. De som mener det, bør kontakte Forsvaret, sier Harald-David Meum i Forsvarets veterantjeneste.

Etterkommere av de norske partisanene i sovjetisk tjeneste kjemper fortsatt for anerkjennelse av innsatsen til sine foreldre og besteforeldre. Den siste partisanen døde i 2008. Flere av dem hadde høye russiske dekorasjoner, men den norske deltagermedaljen hadde de fått i posten.

I forrige uke beklaget forsvarsminister Frank Bakke-Jensen overfor de norske partisanene. Det var den første beklagelsen fra Regjeringen.

Kirkenes: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen holdt tale og la med krans ved Partisanmonumentet Skytterhusfjellet.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen beklaget offisielt overfor partisanene i Kirkenes forrige uke, i forbindelse med jubileet for frigjøringen av Finnmark.

Foto: Marita I. Wangberg, FD

Ydmyk hovedperson

– Det er så mange andre også, som kanskje har gjort mer mot okkupasjonsmakta enn meg. Jeg håper de får like mye ære som det jeg får, sa Vangen idet HV-17-sjef Stein Høye hadde festet medaljen til jakka hans.

– Jeg regnet ikke med at jeg fikk noe. Dette er en stor ære å ta imot.

Krigsveteranen forteller at han skal feire utdelingen med familien.

– Jeg kommer til å be dem ut på restaurant. Om ikke før, så til helgen. Men feiring skal det bli, sier Vangen.