Må vaske klær når naboene er bortreist

På grunn av dårlig vanntrykk får familien Mathisen kun vasket klær når naboen ikke er hjemme. Nylig brant vaskemaskina i nabohuset av samme årsak.

Silje Karlsen

FRUSTRERT: - Å fylle opp kummen for å vaske opp koppene kan ta uendelig lang tid, sier Silje Karlsen

Foto: privat

Silje Karlsen og samboer Jørn Inge Mathisen har bodd i Repvåg sammen med sin sønn Daniel siden i vår, og helt siden da har vann vært et stort problem.

De har ikke kunnet dusje hjemme. Et badekar de har fått bruke hos en nabo har vært redningen. Verre har det vært og få vasket klær.

– Vaskemaskina vår brant jo fordi det var for lite vann. Vi har vært helt avhengig av at svigermor borte i Honningsvåg har tatt seg av klesvask, sier Silje Karlsen.

Daniel Joks Karlsen

PROBLEMER: Vaskemaskina brant opp på grunn lite vann. Daniel Joks Karlsen(4) kan ikke dusje.

Foto: privat

Bare noen dråper nå og da

Så lenge ingen andre av naboene bruker vann og det ikke ikke blir brukt vann andre steder i huset, er det litt vann i springen. Men straks naboer bruker vann, er det kun noen dråper som kommer nå og da.

– Det er meget frustrende. Jeg kan for eksempel ikke bade fireåringen. Hvis jeg skal fylle en liten stamp til han så tar det kjempelang tid.

Og å fylle opp kummen for å vaske opp koppene tar også uendelig lang tid, sier Silje Karlsen.

Paret har tatt opp problemet med Nordkapp kommune, men i følge Karlsen har det vært lite hjelp å få.

– Vi har snakka med kommunen. Kommunen hevder vi skal ha fem bars trykk. Det tar ikke ti minutter å fylle vasken hvis det er fem bars trykk.

Repvåg

RAMMET: Flere husstander opplever samme vannproblemer.

Foto: privat

I nabohuset bor Anny Mathisen med sin mann. De har slitt med problemet i mange år.

– Vi har to naboer her. Når de bruker vannet så er det helt tomt i krana. Så i dag har vi vaska klær mens begge naboene har vært borte. Det gjør vi stort sett bestandig. Sånn passe vi på.

For å dusje bruker vi ei pumpe vi har kjøpt vi har satt i et stort kar. Sånn er systemet her, sier Anny Mathisen.

Tatt opp med kommunen

Også familien Mathisen har tatt opp vannproblemet en rekke ganger med kommunen uten at problemet er blitt løst.

Anny Mathisen sier hun reagerer på at vannavgifta nå skal stige med 19 prosent.

Det er mange ting man venner seg til, men man blir jo lei. Og på toppen av det hele må man jo betale dyrt for det. Det tar på.

– Hvordan synes du kommunen har håndtert dette?

– Ikke i det hele tatt. Han ene som har vært her inne har vært uforskammet. Jeg har også snakket med vedkommenede på telefon og da har han slengt på røret.

– Ikke sånn det skal være

Fungerende ordfører i Nordkapp, Kjell-Valter Sivertsen, sier at det ikke er sånn det skal være i forhold til vannforsyning. Han sier at han skal be teknisk etat se på saken.

– Nå sier den ene familen at de har tatt opp problemet med kommunen i en rekke år, hva sier du da?

– Dessverre jeg kjenner ikke til historikken her. Det kan jeg ikke uttale meg om, sier fungerende ordfører Kjell-Valter Sivertsen