NRK Meny
Normal

Må søke for andre gang om lakseslakteri

Dersom et lakseslakteri skal etableres på Langnes utenfor Talvik må de som skal drive det søke på nytt – selv om tillatelse allerede er innvilget i Alta.

Lakseslakteri ved Talvik?

Like ved Talvik i Alta kan det i fremtiden komme et lakseslakteri.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Laila Davidsen, ordfører i Alta

Laila Davidsen, ordfører i Alta

Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no / Høyre

I en brev fra fiskeridepartementet til Alta kommune - i mai - fremkommer det at dersom de som skal drive slakteriet ønsker å ha dette på Langnes må de søke på nytt.

– Dette betyr at aktørene som eventuelt ønsker å etablere et lakseslakteri må starte en søknadsprosess på vanlig måte, sier ordfører i Alta Laila Davidsen (H) til NRK.

Allerede har prosessen med å etablere et slakteri i Alta vært lang og byråkratisk, frem til 2012, da Grieg Seafood fikk tillatelse fra departementet til å etablere et lakseslakteri i Kåfjord i Alta.

Men denne planen ble skrinlagt da flere selskaper i Alta slo seg sammen for å etablere et felles slakteri. Langnes utenfor Talvik i Alta seilet opp som et alternativ – blant annet fordi det er bedre arealmessig egnet for en større industrisatsing enn Kåfjord.

Lakseslakteri ved Talvik?

Alf Bjørn peker på behovet for arbeidsplasser i Talvik etter at Jansnes la ned i januar.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Trenger arbeidsplasser

Men skal slakteriet etableres ved Talvik må det altså søkes på nytt.

I bygda satt Ap-veteran Alf Bjørn i går og nøt utsikten utover fjorden. Han synes det er merkelig at det må søkes på nytt.

– Hva slags begrunnelse departementet har for det vet jeg ikke. Når den nye beliggenheten ligger lenger ut i Altafjorden – utenfor indre Alta laksefjord – så burde det være mulig å flytte konsesjonen over, sier han.

Som brennende engasjert ildsjel for Talvik håper han at et lakseslakteri, en gigantisk industrisatsning som gir kompetanse og arbeidsplasser, snart vil etablere seg ved bygda.

Talvik trenger nemlig et friskt pust. I januar ble helseinstitusjonen Jansnes lagt ned og bygda i Alta kommune mistet med det mange viktige arbeidsplasser. De trenger derfor ei ny hjørnesteinsbedrift.

– For Talvik vil det ha ei enorm betydning. Så det er klart at vi vil hilse nye arbeidsplasser i nærområdet her velkommen.

Men også andre steder er aktuelle.

Davidsen: – Gode odds

NRK lyktes ikke med å innhente kommentarer fra Grieg Seafood i går, men Alta-ordføreren er imidlertid optimistisk.

Hun tror ikke søkerprosessen med å etablere et slakteri i Langnes, dersom aktørene bestemmer seg for å legge det der, på langt nær vil være like tidkrevende som prosessen som varte frem mot 2012:

– I og med at vi nylig har hatt en lignende søkerprosess, og at det i dette tilfelle dreier seg om å plassere et slakteri lengre ut i Altafjorden, så har aktørene gode odds for at dette skal gå smidig, sier Davidsen.