NRK Meny
Normal

Må droppe fartøydåp – båten går ikke

Ordførerne i Hasvik og Loppa må droppe Boreal og Finnmark fylkeskommunes dåp av seks nye hurtigbåter i Hammerfest, torsdag. Det går nemlig ikke hurtigbåter som kan sørge for at de kan delta.

Eva Husby
Foto: Rune Berg/NRK

– Dette er ikke noe jeg har valgt, sier Eva Husby, ordfører i Hasvik. Omstendighetene gjør at jeg har store problemer med å komme meg til dåpen, i og med at dåpen er lagt til en torsdag og da er det ingen båtforbindelse til Hammerfest.

Husby vet ikke hva som er grunnen til at det er lagt til en torsdag, i stedet for onsdag. Hadde dåpen vært lagt til onsdag så kunne både hun og ordføreren i Loppa ha deltatt.

– Jeg skulle gjerne vært der.

Eva Husby sier at det er hårreisende at arrangørene har valgt å legge opp til en fartøydåp der ikke alle kan delta, og understreker hun måtte ha satt av to dager dersom hun skulle reist med fly.

– Rent personlig lever jeg godt med det. Men at Hasvik kommune er fratatt muligheten til å være med, det er mildt sagt hårreisende.

Husby har sendt et brev til Boreal der hun utrykker sin misnøye og forundring av valg av dag.

– Dette underbygger dessverre det inntrykket som er befestet blant innbyggerne i distriktskommunene om manglende forståelse av hvor viktig sjøvegstransporttilbud er for kystkommunene i Vest-Finnmark, skriver Husby, og fortsetter med å melde forfall til dåpsseremonien.

Samferdselsmøte

Fra venstre Terje Wikstrøm, Kvalsund-ordfører (Ap), Steinar Halvorsen, Loppa-ordfører (H), Geir Ove Bakken, hovedutvalgsleder, Finnmark fylkeskommune (AP) etter møte om kollektivtransport i Finnmark.

Foto: Allan Klo / NRK

Frustrerende

Ordfører i Loppa, Steinar Halvorsen sier til Altaposten at det er frustrerende for han som ordfører at denne hendelsen ikke blir lagt til rette, slik at Loppa-samfunnet kan ta del i dåpen.

– Her kunne rederiet og fylkeskommunen fått til en positiv tilstelning i lokalmiljøet som skal bruke fergen. I stedet velges det et opplegg som gir Loppa-samfunnet ytterligere utfordringer, da dere i tillegg tar båtene ut av trafikk, skriver han i et brev til de ansvarlige for dåpsseremonien.

Halvorsen skriver også at dette medfører at Vestre Loppa står uten hurtigbåt fra tirsdag 9. februar til fredag 12. februar.

Til Altaposten sier Steinar Halvorsen at skulle han ha deltatt, ville han heller ikke ha nådd kommunens formannskapsmøte som skal være fredag førstkommende.

Finnmark Fylkeskommune var ikke tilgjengelig for en kommentar tirsdag kveld.

"Loppøy"

«Loppøy» er en av fem nye hurtigbåter i Finnmark.

Foto: Boreal Transport