NRK Meny
Normal

Lysbakken: – Dette er ikke Norge verdig

Politiets håndtering av den økende flyktninge-strømmen over grensa fra Russland, skaper reaksjoner.

Audun Lysbakken

REAGERER: SV-leder Audun Lysbakken mener politiet burde prioritere annerledes på grensa til Norge.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

Stadig flere flyktninger, de fleste av dem fra Syria, har den siste tida kommet inn i Norge via grensa til Russland. Før politiet gikk ut med en advarselen om mulig straff kom mange flyktninger haikende i bil, nå kommer stadig flere på sykkel.

SV-leder Audun Lysbakken mener det er en feil prioritering av politiet.

– Flykter du fra krig, så har du rett til beskyttelse. Det er ikke Norge verdig å straffe finnmarkinger som bare vil rekke ut en hjelpende hånd.

Syria-flyktning på Storskog

Den syriske flyktningen kom over grensa fra Russland på sykkel onsdag ettermiddag. Politiet i Østfinnmark sier at en jevn strøm av syriske flyktninger nå kommer over grensa på sykler - hver dag. Den russiske grensestasjonen i bakgrunnen.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

Sykkel og haiking

De siste månedene har stadig flere flyktninger fra Syria tatt denne ruten til Norge, fra Beirut i Libanon via Moskva og Murmansk, videre til den russiske grensebyen Nikel, før siste del av turen til grensa.

Tidligere har politistasjonssjef i Kirkenes, Hans Møllebakken, påpekt at hvis man driver befordring av personer, drosje, rutebuss, turistbuss eller annet, og transporterer personer uten godkjente reisedokumenter, kan man bli straffet.

– Det er en vurdering fra sak til sak, sier han til NRK.

Syriske flyktninger

Stasjonssjef ved Østfinnmark politidistrikt Hans Møllebakken har tidligere advart mot transport av folk over grensa.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Ta menneskesmuglerne

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), mener også politiet kan ta feil.

– Slik loven er nå er det straffefritak hvis de har rett til beskyttelse. Politiet burde heller sette inn sine krefter på å heller hjelpe flyktningene, sier seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i NOAS.

Hittil er det kun utenlandske statsborgere som gjentatte ganger har tatt med seg flyktninger som er blitt straffet, men politiet står på sitt om at du kan bryte loven med å ta med deg flyktninger over grensen.

Lysbakken er enig i at de som frakter mennesker mot penger bør straffeforfølges.

– Menneskesmuglerne må vi ta, men ikke vanlige folk som dette, sier han.