NRK Meny
Normal

Løy til barnevernet om gruppesex i stua

– Hun har sex med flere menn mens ungene ser på, sa mannen på telefon til barnevernet. Nå er han dømt for falsk forklaring og drapstrusler.

Øst-Finnmark tingrett

SKJERPENDE: Øst-Finnmark tingrett mener falske anklager og trusler var en del av et mønster der mannen i 50-årene kontrollerte og trakasserte kvinnen over lang tid.

Foto: Stian Strøm / NRK

Mannen i 50-årene er dømt til 120 dagers fengsel for en lang rekke forhold, der trakasseringen av kvinnen er det groveste, ifølge Øst-Finnmark tingrett.

Det startet med at han ringte barnevernet og meldte at kvinnen hadde sex med flere menn på en madrass i stua mens barna sto og så på. Meldingen var rent oppspinn, men førte til at barnevernet rykket ut for å se om barna fikk den omsorgen de skulle ha.

Mannen innrømte og beklaget opptrinnet, og unnskyldte seg med at han var sjalu.

Den fornærmede kvinnen forklarte i retten at hun har et slags «vente og se»-forhold til mannen som nå er dømt. Hun opplever ham imidlertid som svært kontrollerende, og sier at han blir verre når han drikker.

Drapstruet

En måned etter telefonen til barnevernet truet mannen med å rive kvinnen i to, og la igjen en melding på telefonsvareren hennes om at «du e dau».

På ettermiddagen ble han ilagt et omfattende besøksforbud. Likevel tok det bare en drøy time før han igjen tok kontakt med henne. I over et år trosset han stadig nye forbud, som regel ved å ringe og sende SMS.

«Meldingene fra tiltalte til fornærmede fremstår i stor grad å være av nedsettende, nedbrytende, provoserende og/eller kontrollerende karakter,» heter det i dommen.

To vitner forklarte i retten at kvinnen var sterkt preget av trakasseringen.

Mannen er dømt for en lang rekke tilfeller av brudd på besøksforbudet, og ytterligere to tilfeller av trusler om alvorlig vold.

Overgrepsbilder

Mannen ble også dømt for å ha lastet ned 99 bilder som viser til dels svært grove seksuelle overgrep mot barn, inkludert samleier.

Han mente noen andre måtte ha lastet ned bildene på hans PC. Søkehistorikken og den grundige organiseringen av filene gjorde at retten ikke trodde på ham.

Han ble dømt for produksjon av 40 liter hjemmebrent, men frikjent for en trafikkulykke.

Retten legger vekt på at flere av forholdene er over to år gamle, uten at tiltalte kan klandres for det. Halvparten av straffen på 120 dagers fengsel er gjort betinget.