NRK Meny
Normal

Lover flere politifolk til Finnmark, men politimesteren venter med å juble

Politidirektør Odd Reidar Humlegård lover både flere politifolk og smartere arbeidsmåter når Øst- og Vest-Finnmark politidistrikt blir ett. Men han kan ikke love hvor mange flere stillinger som havner i Finnmark.

Ellen Katrine Hætta politimester i Øst-Finnmark

– Jeg må si det slik at jeg får vente og se om det kommer flere stillinger, før jeg jubler, sier Ellen Katrine Hætta, politimester i Østfinnmark politidistrikt.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Vi har lagt opp en runde i politinorge, der vi skal møte alle politidistriktene for å snakke om den politireformen vi er i gang med, hva som skjer og når, og så skal vi høre med medarbeidere og ledelsen her hva de er opptatte av, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til NRK.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård

Odd Reidar Humlegård, politidirektør.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Hadde mange spørsmål til sjefen

Datasystemer, geografi og økonomi var noen av temaene da politidirektør Odd Reidar Humlegård møtte ledere og tillitsvalgte fra Øst- og Vest-Finnmark politidistrikt i Kirkenes mandag.

Og for politimestrene i Øst- og Vest-Finnmark, Ellen Katrine Hætta og Morten Daae, var dette en kjærkommen mulighet for å få stilt spørsmål om hva som skal skje når to store politidistrikt skal bli til ett.

Morten Daae

Morten Daae, politimester Vestfinnmark politidistrikt.

Foto: Rebekka Ellingsen

– Det er masse spørsmål jeg har. Det viktigste nå er å komme i gang og at vi får en god prosess og at vi sammen er med å lage et nytt politidistrikt, sier Morten Daae.

– Finnmark er et stort politidistrikt; hvor skal det være politi, og hvor lenge skal kontorene være bemannet og hvor skal det være døgnåpent, sier Hætta.

Og sjefen lover mer politi

Og akkurat når det gjelder bemanning har Humlegård et gledelig budskap til politimestrene.

– Det kommer i årene framover til å være mer politi enn noen gang i Norge, og Finnmark skal få sin del av veksten. Men vi kan ikke bare ha flere folk. Vi må også jobbe på en annen måte. Og vi må jobbe likere, slik at polititjenestene i Finnmark blir likere – og at vi dermed forbedrer oss på det vi ikke er så gode på i dag, sier Humlegård og legger til:

– Vi skal også ta godt vare på alt det gode som gjøres i de to distriktene i dag, og det er tema for dette møtet, sier han.

Østfinnmark politidistrikt, politihuset i Kirkenes

Kirkenes blir nytt hovedsete for Finnmark politidistrikt.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Mye vold i nord

Finnmarks nye politibetjenter vil ha nok å ta tak i.

Fylket troner blant annet på toppen av voldsstatistikken i Norge, noe som politiet i øst og vest nå må samarbeide om å endre på.

– Vi har jobbet mye i lag mellom distriktene allerede, blant annet med et familievoldsprosjekt. Vi har et godt grunnlag for samarbeid, og jeg tror at vi sammen skal kunne lage et godt forebyggende arbeid, sier Hætta.

Venter med å juble

Men hvor mange ekstra politifolk som vil komme til Finnmark kan politidirektøren ikke si noe om.

Ellen Katrine Hætta er ikke klar for å feire riktig ennå.

– Jeg må si det slik at jeg får vente og se om det kommer flere stillinger, før jeg jubler. Foreløpig har vi fått én av de 870 stillingene som er tilført politiet, sier Hætta.