NRK Meny
Normal

Dette er et av fjorårets 50 beste naturbilder

Fuglefjellet på Hornøya begeistrer igjen. Nå har juryen i en verdensomspennende fotokonkurranse plukket ut lomvibildet til Øyvind Pedersen (39) fra Kjøllefjord som et av fjorårets 50 beste naturbilder.

Lomvisverm på Hornøya

NOMINERT: Titusener av lomvi svermer rundt Hornøya, og Øyvind Pedersen fanger øyeblikket. Bildet nådde opp i konkurranse med 227.000 innsendte bilder. (Bildet er noe beskåret, se full versjon i albumet nederst.)

Foto: Øyvind Pedersen

I alt fire norske fotografer er nominert i konkurransen Sony World Photography Awards 2017. Hvem som går helt til topps blir klart senere. Men nominasjonen innebærer at man er rangert blant de 50 beste i sin klasse, og det er i seg selv en fjær i hatten.

For Øyvind Pedersen er det første gang han blir tildelt en slik ære.

– Ja, det var overraskende. Jeg er jo ikke blant du de store fotografene, sier sivilingeniøren fra Kjøllefjord.

Målrettet fotojakt

39-åringen kjøpte sitt første kamera i august 2012, og regner seg som ganske fersk. Men bildet fra Hornøya ved Vardø ble til etter proff planlegging.

Pedersen hadde vært i det berømte fuglefjellet to ganger tidligere og visste hva han kunne vente seg. I mars i fjor 2016 var han tilbake med en klar plan om å perfeksjonere bildet av de enorme mengdene med flyvende lomvi.

Øyvind Pedersen

Øyvind Pedersen har fotografert natur siden 2012. Her med en måke som vet hvor sjenerøs en naturfotograf kan være.

Foto: Bjørn Oddvar Landsem

Den rødlistede arten er i kraftig tilbakegang flere steder, men nettopp på Hornøya vokser bestanden. Dermed er slike spektakulære bilder mulig.

– Det er tatt i ganske kraftig vind. Det var et slikt bilde jeg var på jakt etter, og det var noen forsøk før jeg var fornøyd, sier fotografen.

Snøugle-drøm

Hornøya er blitt hans favorittplass, og kjærligheten til stedet blir neppe mindre etter dette.

– Det er helt nytt for meg å bli premiert på dette nivået, sier Pedersen.

– Man blir jo inspirert. Jeg skal nok prøve meg i ulike konkurranser for å teste litt, men hovedsaken er at det er en fin hobby. Det går mest i landskap og fugl, men jeg ønsker jo å ta det meste av naturfoto.

Pedersen deler de beste bildene på nettsiden, Instagram og Facebook.

Han har ingen konkrete bilder som skal realiseres nå, men snøugla som ofte viser seg på fjellet nær Kjøllefjord er et drømmemotiv.

Fet førstepremie

Ytterligere tre nordmenn er nominert: Bernt Østhus fra Trondheim i naturfoto-klassen, Skjalg Bøhmer Vold fra Oslo i klassen for kultur, og Alok Saraf i klassen for reise. Bildene er gjengitt i albumet nedenfor.

Mer enn 227.000 bilder fra 183 land kom inn til konkurransen.

Vinneren av de enkelte kategoriene blir kjent 28. mars, mens hovedvinneren blir hedret i London 20. april. Førsteprisen består av fotoutstyr pluss en pengepremie på drøyt 40.000 kroner.

Lomvisverm på Hornøya
Foto: Øyvind Pedersen