NRK Meny
Normal

Litauiske fisketurister drev storstilt og industripreget aktivitet

Med flere båter, telt og annet utstyr slo litauiske fisketurister leir i flere uker på Porsangneset i Nordkapp kommune. Denne typen fisketurisme har eksplodert, ifølge Tollvesenet.

Litauisk fiskecamp, Porsangneset

Den litauiske fiskecampen skal ha ligget på Porsangneset i Nordkapp kommune i flere uker. Dette var heller ikke første året de slo seg ned her.

Foto: Terje Sandmo

– Det var i alle fall åtte-ti telt, aggregat, fryseskap, minibuss og minst fire båter. Så det er åpenbart at de har drevet med organisert fiskeri der, forteller Reidar Johansen fra Honningsvåg.

Reidar Johansen

Reidar Johansen fra Honningsvåg liker selv å benytte seg av jakt- og fiskemulighetene på Porsangneset. Men han synes ikke noe om at utlendinger setter opp fiskecamp der i flere uker.

Foto: Privat

Om sommeren tilbringer han mye tid på Porsangneset, som ligger i Nordkapp kommune. Han reagerte da han oppdaget at en gruppe med litauere hadde slått leir her over flere uker.

– Etter å ha snakket med andre, kom det fram at de hadde vært her i fjor også. Flere kjente igjen teltene.

Johansen minnes også at de i fjor høst fant en god del søppel på plassen, som måtte brennes opp.

– Det er jo ikke bra, sier han.

Industripreget

Lensmann i Nordkapp kommune, Magnus Nilsen, bekrefter at de fikk inn et tips om campen i løpet av forrige helg.

– Vi dro ut dit på mandag, med Statens naturoppsyn og Fiskeritilsynet. Da var det tomt, sier han.

Magnus Nilsen

I og med at fisketuristene var dratt da politiet skulle sjekke opp aktiviteten, kan man ikke sikkert vite omfanget av deres bedrift. Men det høres ikke bra ut når det er snakk om frysecontainere, påpeker lensmann, Magnus Nilsen.

Foto: Politiet

– Derfor vet vi ikke for sikkert hvilken aktivitet de har hatt der, men det virker som det har vært storstilt fiskeaktivitet. Litt industripreget.

Han sier at de er usikre på hvilket omfang det er snakk om.

– Men når det gjelder fisketurisme, er det ikke lov til å ta med seg mer enn 15 kg over grensen. Så når det er snakk om frysecontainere, høres ikke det bra ut.

Nilsen sier at de tipset Tollvesenet da de så at litauerne hadde forlatt stedet, men at de ikke har fått videre tilbakemelding fra dem.

– Så akkurat nå får vi ikke gjort så mye mer, annet enn å følge med på hva som skjer. Vi kommer til å følge ekstra godt med til neste år, siden det virker som at dette ikke er første gang, sier han.

Eksplodert

Kontrollsjef i Tollregion Nord-Norge, Tom Olsen, forteller at denne typen fisketurisme har eksplodert, og at de har gjort store beslag.

beslag

Til sammen 10 tonn fisk har blitt beslaglagt av Tollvesenet så langt i år.

Foto: Tollregion Nord-Norge

– Vi har gjort enkeltbeslag på opptil 400 kg, og nasjonalt har vi i år beslaglagt omtrent 10 tonn fisk som har blitt forsøkt fraktet ut av landet ulovlig, sier han.

– Vi gjør regelmessig flere slike beslag i uka.

Akkurat denne gruppen med litauere har ennå ikke blitt registrert av Tollvesenet, og derfor er det umulig å vite hvor de er og om de faktisk har drevet med ulovlig virksomhet.

– Men i bunn og grunn er ingenting ulovlig før de skal over grensa. Det er jo ingen begrensninger for hvor mye man faktisk kan fiske, og det er kanskje det det bør være for å forhindre slik aktivitet, sier han.